Zazwyczaj certyfikacja przeprowadzona przez mniej znaną firmę jest tańsza i łatwiejsza. Burmistrzowie, dyrektorzy szpitali czy producenci ostrzegają jednak, że certyfikacja taka warta jest tyle, ile papier, na którym została poświadczona.
Jak wybrać dobrą, ale tanią jednostkę certyfikującą?
* Zapytanie ofertowe o koszty certyfikacji można złożyć do kilku jednostek i po rozmowach wybrać najkorzystniejszą ofertę.
* Zawsze będziemy pytani o wielkość firmy, filie, oddziały, zatrudnienie, rodzaj działalności podlegającej certyfikacji - to decyduje o wycenie oferty.
* Podczas wyboru oferty cenowej należy zwrócić uwagę nie tylko na koszt pierwszego audytu certyfikującego, ale również, koszty ponoszone w dłuższej perspektywie - odpłatność za audyty kontrolne i odnowieniowe.
Rodzaje kosztów
* wydatki na wdrożenie systemu (faktury od firmy doradczej wdrażającej system lub koszty szkoleń zewnętrznych);
* wydatki na certyfikację (odrębny koszt audytu przeprowadzonego przez jednostkę certyfikującą);
* koszty utrzymania systemu w kolejnych latach (przede wszystkim wynagrodzenie pełnomocnika ds. systemu jakości oraz coroczne zewnętrzne audyty sprawdzające funkcjonowanie systemu).
W przypadku systemu HACCP czy innych systemów jakości, niezbędne mogą być również wydatki na poprawienie infrastruktury zakładu, by była ona zgodna z istniejącymi wymaganiami prawnymi.
Za dwie pierwsze pozycje (bez wydatków na personel wewnętrzny - wynagrodzenie pełnomocnika i członków zespołu wdrożeniowego) dla małej firmy zatrudniającej do 50 pracowników zapłacić trzeba około 20 tys. zł (tani doradca i firma certyfikująca). Do tego doliczyć należy co roku koszty zarządzania jakością.
echodnia Ksiądz Łukasz Zygmunt o Triduum Paschalnym
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?