Poleca Mateusz Malinowski, szef kuchni restauracji Mennicza Fusion przy hotelu The Granary we Wrocławiu.
Kuchnia arabska dzieli się na bliskowschodnią i śródziemnomorską. Liban, Algieria, Maroko, Tunezja i inne kraje tego regionu charakteryzują się spożywaniem bardzo dużych ilości warzyw i owoców oraz ryb.
Z kolei kraje pustynne mają kuchnię zdecydowanie uboższą, w której króluje mięso, głównie baranina. Mówi się, że jest to kuchnia skromna, raczej biedna, gdzie nic nie może się zmarnować. Cechą charakterystyczną kuchni arabskiej jest duża liczba przystawek, pasty, sosy, sałatki. Jest ich tyle, że często zapełniają cały stół.
Bardzo popularne są zioła i przyprawy: tymianek, mięta, ziarno sezamu, czosnek, cebula, pietruszka, cynamon. Słynną przyprawą arabską jest zatar, a sałatką tabouleh, która składa się z drobno posiekanego ogórka, pomidora, cebuli, czosnku, mięty, natki pietruszki i kaszy kuskus.
TABOULEH Z AWOKADO (KUSKUS NA ZIMNO)
Składniki:
200 g kaszy kuskus 1 awokado 1 ogórek sok z dwóch limonek 200 ml oliwy z oliwek 1 cebula czerwona 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka świeżego estragonu 1 łyżeczka pieprzu cayenne sól do smaku
Sposób przygotowania:
Awokado i ogórka obieramy i ścieramy na tarce z grubym oczkiem. Cebulę, pietruszkę i estragon drobno siekamy. Do miski wlewamy oliwę oraz sok z limonki. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka oraz kuskus (kuskus nieugotowany). Mieszamy wszystko i odstawiamy na ok. dwóch godzin do lodówki.
SHOARMA Z NÓŻEK KURCZAKA
Składniki:
12 nóżek z kurczaka 3 łyżki kminku rzymskiego 3 łyżki czerwonej papryki 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki nasion kolendry 1 łyżeczka czosnku granulowanego 6 moreli suszonych 6 suszonych daktyli sok z jednej pomarańczy 3 łyżki oliwy z oliwek 4 szt. pity sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Nóżki z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Nasiona kolendry rozbić w mosiężnej misce i wymieszać z resztą przypraw. Kurczaka obsypać przyprawami i dodać oliwę. Następnie odstawić na godzinę do lodówki. Na rozgrzanej wysokiej patelni ułożyć nóżki, obsmażyć, podlać sokiem z pomarańczy, dodać morele i daktyle, uzupełnić wodą. Dusimy pod przykryciem ok. 1 godziny i 20 minut. Podajemy z pitą.
BANANOWY KUSKUS
Składniki:
1 nektaryna 250 ml herbaty rumowej 200 g kaszy kuskus 100 g rodzynek 1 jabłko 2 banany 150 ml soku pomarańczowego 100 g cukru 1 laska cynamonu
Sposób przygotowania:
Sok z pomarańczy zagotowujemy z rodzynkami i laską cynamonu. Dodajemy obrane i pokrojone jabłko i nektarynki oraz cukier. Gorącą herbatą zalewamy kuskus. Gdy kuskus napęcznieje, mieszamy go z masą owocową. Możemy udekorować deser skórką z pomarańczy.
Oprac. KB
KONKURS - ZOSTAŃ KUCHARZEM
Podaj swój przepis na ulubioną arabską potrawę. Prześlij do redakcji e-mailem na adres: [email protected] lub pocztą: "Gazeta Wrocławska", ul. Strzegomska 42a, 53-611 Wrocław, z dopiskiem "Konkurs na kucharza".
Spośród nadesłanych przepisów wybierzemy jeden, najoryginalniejszy, a jego autor otrzyma zaproszenie dla dwóch osób do restauracji Mennicza Fusion przy hotelu The Granary we Wrocławiu, na kolację specjalnie przygotowaną przez szefa kuchni.
Ze wszystkich nadesłanych przepisów w listopadzie wybierzemy 6 najciekawszych, a ich autorzy wezmą udział w warsztatach kulinarnych z szefem kuchni restauracji Mennicza Fusion przy hotelu The Granary Mateuszem Malinowskim. Będzie to pokaz kuchni na żywo, zakończony uzyskaniem certyfikatu.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?