Jest niezwykle smacznym owocem. Ma bogaty w witaminy i sole mineralne miąższ, który spożywa się na surowo w sałatkach, w formie soku lub dżemu. Niestety, jest bardzo nietrwały, dlatego kupując mango musimy zwracać uwagę na jego świeżość.
Mango pochodzi z Indii i Birmy, ale uprawia się go niemal w całej strefie tropikalnej. Drzewa mango są bardzo długowieczne, mogą żyć nawet do 300 lat. Bywa nazywane też posmakiem, posmaczem lub owocem bogów. Jest bowiem niezwykle smaczne. Zawiera wiele cennych dla organizmu składników, witaminy A i C oraz sole mineralne. Ma lekko spłaszczony, gruszkowaty kształt. W środku znajduje się duża pestka (jest niejadalna). Odrzuca się też woskowatą, grubawą skórkę.
– Mango najlepiej jeść na surowo, wybierając miąższ łyżeczką. Kupując mango zwracajmy uwagę na jego świeżość. Owoc powinien mieć ładną, nie pomarszczoną skórkę i aromatyczny zapach. Dobrze jest wybierać średnio dojrzałe owoce, które mają zielonkawy odcień, ale z lekkim czerwonym rumieńcem – tłumaczy Marlena Kucharczyk, sprzedawca w sklepie owocowo -warzywnym w Będzinie.
Z owoców można też w domowych warunkach wycisnąć sok lub dodawać je do sałatek, nie tylko na słodko. Znawcy owoców egzotycznych polecają na przykład sałatkę indyjską z mango. Owoce miesza się z pokrojonymi w kostkę pomidorami, imbirem i cebulką, a następnie doprawia solą i pieprzem.
– W Polsce częściej kupuje się sok z mango niż świeże owoce, które szybko się psują. Mango nie lubi zimna, lepiej więc nie przechowywać go zbyt długo w lodówce. Można go lekko schłodzić dopiero tuż przed zjedzeniem – doradza Kamila Włodarska ze sklepu warzywnego w Katowicach.
Ile to kosztuje
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?