Mango - owoc bogów

  • Dziennik Zachodni

(az)

Jest niezwykle smacznym owocem. Ma bogaty w witaminy i sole mineralne miąższ, który spożywa się na surowo w sałatkach, w formie soku lub dżemu. Niestety, jest bardzo nietrwały, dlatego kupując mango musimy zwracać uwagę ...

Jest niezwykle smacznym owocem. Ma bogaty w witaminy i sole mineralne miąższ, który spożywa się na surowo w sałatkach, w formie soku lub dżemu. Niestety, jest bardzo nietrwały, dlatego kupując mango musimy zwracać uwagę na jego świeżość.

Mango pochodzi z Indii i Birmy, ale uprawia się go niemal w całej strefie tropikalnej. Drzewa mango są bardzo długowieczne, mogą żyć nawet do 300 lat. Bywa nazywane też posmakiem, posmaczem lub owocem bogów. Jest bowiem niezwykle smaczne. Zawiera wiele cennych dla organizmu składników, witaminy A i C oraz sole mineralne. Ma lekko spłaszczony, gruszkowaty kształt. W środku znajduje się duża pestka (jest niejadalna). Odrzuca się też woskowatą, grubawą skórkę.

– Mango najlepiej jeść na surowo, wybierając miąższ łyżeczką. Kupując mango zwracajmy uwagę na jego świeżość. Owoc powinien mieć ładną, nie pomarszczoną skórkę i aromatyczny zapach. Dobrze jest wybierać średnio dojrzałe owoce, które mają zielonkawy odcień, ale z lekkim czerwonym rumieńcem – tłumaczy Marlena Kucharczyk, sprzedawca w sklepie owocowo -warzywnym w Będzinie.

Z owoców można też w domowych warunkach wycisnąć sok lub dodawać je do sałatek, nie tylko na słodko. Znawcy owoców egzotycznych polecają na przykład sałatkę indyjską z mango. Owoce miesza się z pokrojonymi w kostkę pomidorami, imbirem i cebulką, a następnie doprawia solą i pieprzem.

– W Polsce częściej kupuje się sok z mango niż świeże owoce, które szybko się psują. Mango nie lubi zimna, lepiej więc nie przechowywać go zbyt długo w lodówce. Można go lekko schłodzić dopiero tuż przed zjedzeniem – doradza Kamila Włodarska ze sklepu warzywnego w Katowicach.


Ile to kosztuje

  • Świeże owoce możemy kupić w supermarkecie, na bazarze lub po prostu w sklepie osiedlowym.

  • Kosztują średnio 2-3 zł za sztukę, zależnie od wielkości.

  • Mango w puszce oznacza wydatek ok. 5 zł. Podobne ceny mają soki i nektary z tych owoców.

  • Kandyzowane mango (nadaje się do ciasta jako bakalie) jest dodatkiem mieszanek tropikalnych, cena: ok. 6 zł za 10 dkg.
  • Wideo

    polecane: Flesz: Koniec świata jest blisko? Kilka już za nami...

    Komentarze

    Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

    Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

    21.01.2013, 15:38

    Bardzo Ciekawe, Pożyteczne Informacje.
    Zastanawiałem Się Właśnie czy Mnie Stać. Bo Chce Sobie Jeszcze Kupić Buty Bo Zimno.
    Pozdrawiam Gorąco

    Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

    Wybrane dla Ciebie

    Powiązane

    Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

    To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

    Dziękujemy za Twoje wsparcie!

    Jasne, chcę odblokować
    Przycisk nie działa ?
    1.
    W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
    krok 1
    2.
    Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
    krok 2
    3.
    Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
    krok 3