Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pod kontrolą lekarza

Mariola Marklowska
Ta dieta jest bardzo rygorystyczna i wymaga nadzoru doświadczonego lekarza, ale przynosi efekty. Jej autor – dr Max Gerson z Instytutu w Teksasie – stworzył ją z myślą o sobie, ponieważ cierpiał na silne ...

Ta dieta jest bardzo rygorystyczna i wymaga nadzoru doświadczonego lekarza, ale przynosi efekty. Jej autor – dr Max Gerson z Instytutu w Teksasie – stworzył ją z myślą o sobie, ponieważ cierpiał na silne migreny. Z czasem zauważył, że jest skuteczna również w leczeniu innych schorzeń, m. in.: zapalenia stawów, chorób serca, cukrzycy, niewydolności nerek, chorób zwyrodnieniowych, a nawet nowotworów. Z powodzeniem leczył nią ludzi cierpiących na czerniaki, raka okrężnicy, kości, płuc, mózgu, prostaty, piersi i ziarnicę.


Warzywa, owoce i soki

Jedną z głównych zasad, na których dr Gerson oparł swoją filozofię żywienia, jest istnienie silnego związku między zanieczyszczeniami środowiskowymi (toksyny, chemikalia, leki itd.), przedostającymi się do organizmu wraz z pożywieniem, a osłabieniem układu immunologicznego. Jeśli chcemy zwiększyć odporność, powinniśmy jeść owoce i warzywa oraz pić soki. Dostarczają one organizmowi niezbędnych witamin, minerałów, enzymów i innych składników pokarmowych. Zawarte w nich składniki pobudzają organizm do naturalnej obrony i regenerują uszkodzone tkanki.

Gerson radzi, aby przez pierwsze 6-12 tygodni umieścić w swoim jadłospisie tylko owoce i warzywa, spożywane w postaci naturalnej, sałatek, świeżo wyciskanych soków lub duszone w sosie własnym. Dopuszcza jedzenie ziemniaków, płatków owsianych, chleba żytniego i zupy Hipokratesa. Przygotowując potrawy trzeba się jednak obejść bez soli.


Jak najwięcej potasu

Po zakończeniu pierwszego, bardzo restrykcyjnego etapu stosowania diety, można dodać do jadłospisu białko zwierzęce w postaci chudego sera bez soli lub naturalnego, beztłuszczowego jogurtu. Można jeść i pić dowolne ilości, nawet w nocy. Trzeba jednak wyeliminować sód, a spożywać jak największe ilości potasu. Potrawy są łatwo i szybko trawione, a ponadto z organizmu usuwane są toksyny i niestrawione resztki.

Dieta Gersona jest naturalna, bogata w płyny, witaminy, minerały, enzymy i inne substancje bioaktywne, natomiast uboga w sód i tłuszcz.


Co trzeba jeść

x OWOCE – banany, mandarynki, brzoskwinie, melony, czereśnie, wiśnie, morele, grejpfruty, pomarańcze, gruszki, porzeczki, jabłka, śliwki, winogrona, mango. Powinny być świeże lub duszone we własnym soku (gruszki i śliwki są w tej postaci łatwiej strawne). Zabronione są owoce z puszek i słoików.
x SOKI OWOCOWE I WARZYWNE – w sumie należy pić 13 szklanek soków dziennie, mniej więcej co godzinę 1 szklankę. Powinny być świeżo wyciśnięte i natychmiast wypite, żeby nie straciły na wartości. Szerokim łukiem trzeba omijać soki z puszek i kartoników. Najbardziej zalecane są soki: jabłkowo-marchwiowy (4 szklanki dziennie) i sok z zielonych części roślin (również 4 szklanki dziennie). Uzupełnieniem powinny być soki z pomarańczy (1 szklanka na śniadanie), winogron, grejpfrutów, jabłek i pomidorów oraz przeciery (surowy lub gotowany z jabłek oraz marchwiowo-jabłkowy).
x JARZYNY I SURÓWKI – świeże i wyłącznie z pojedynczych gatunków warzyw. Szczególnie zalecane są: marchew, seler, pomidory, cykoria, kalafior, rzodkiew, szczypiorek. Nie należy ich ze sobą mieszać. Można je przyprawić sosem sałatkowym.
x ZUPA HIPOKRATESA – z 1 średniego selera korzeniowego lub 3-4 zewnętrznych pędów selera naciowego, 1 średniego korzenia pietruszki, 2 małych porów lub 2 małych cebul, kilku ząbków czosnku, 1/2 małego pęczka zielonej pietruszki, 70 dag pomidorów (zimą można z nich zrezygnować) i 50 dag ziemniaków. Jarzyn się nie obiera, a jedynie dokładnie myje i szoruje, grubo kraje, zalewa wodą – do takiej wysokości, by pokryła jarzyny. Garnek stawia się na dużym ogniu i doprowadza do wrzenia. Potem zmniejsza się ogień i gotuje na nim zupę przez 2,5 – 3 godziny. Kiedy składniki są już miękkie, należy je zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.
x ZIEMNIAKI – można je jeść na obiad i kolację. Pieczone, gotowane w mundurkach (nadają się do tego tylko wczesne), w postaci sałatki z sosem, puree lub krakersów ziemniaczanych przygotowanych w tosterze lub piekarniku.
x PŁATKI OWSIANE – zalecane są na śniadanie. Można je serwować z wodą, surowymi tartymi jabłkami, bananem, brązowym cukrem, miodem, musem jabłkowym, duszonymi śliwkami, brzoskwiniami, morelami, surowymi winogronami itd., ale nie z mlekiem!


Co jest zabronione

x nikotyna
x sól i wszystkie jej zamienniki
x produkty butelkowane rafinowane
x produkty puszkowane solone
x produkty mrożone
x produkty wędzone
x przetwory siarczynowane
x marynaty
x zupy w proszku
x alkohol
x biała mąka
x ananasy
x napoje gotowe ze sklepu
x awokado – zawiera zbyt dużo kwasów tłuszczowych
x ogórki – zawierają zbyt dużo sodu i źle się łączą z sokami (powodują niestrawność)
x ciastka
x olej (z wyjątkiem lnianego tłoczonego na zimno)
x cukier
x orzechy – zawierają zbyt dużo kwasów tłuszczowych
x cukierki
x owoce jagodowe (z wyjątkiem porzeczek) – zawarte w nich kwasy aromatyczne wywołują niekorzystne reakcje w organizmie
x czekolada
x ostre przyprawy (np. pieprz, papryka)
x soda oczyszczona w potrawach
x grzyby
x kiełki
x herbata (z wyjątkiem mięty)
x warzywa strączkowe i produkty otrzymywane z nich – powodują gazy i są przyczyną wzdęć
x kakao
x kawa, również rozpuszczalna
x śmietana, masło, jogurt zawierający tłuszcz, jaja, ser z zawartością tłuszczu
x tłuszcze
x lody
x woda mineralna.
Nie powinno się używać kuchenki mikrofalowej, szybkowaru, naczyń i sztućców aluminiowych, ani folii aluminiowej. Polecane są wyroby ze stali nierdzewnej, szkła, emaliowane i ceramiczne.


Przykładowy jadłospis

Śniadanie: 1 szklanka soku owocowego lub warzywnego, płatki owsiane i duszone owoce (np. śliwki lub gruszki).
Obiad: surówka, 1 szklanka ciepłej zupy Hipokratesa, 1 szklanka soku, 1 duży pieczony ziemniak, jarzyny gotowane, duszone lub surowe owoce.
Kolacja: surówka, 1 szklanka ciepłej zupy Hipokratesa, 1 szklanka soku, 1 duży pieczony ziemniak, jarzyny gotowane, surowe lub suszone owoce.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bielawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto