Choć uważa się, że sery nie mają zbyt dużych właściwości odżywczych ani leczniczych, jedynie tylko smakowe, nie do końca jest to prawdą. Ser zawiera dużo białka oraz wapnia oraz witaminy B12. Dzięki temu mogą zapobiegać osteoporozie i być substytutem mięsa w diecie wegetariańskiej. Sery warto (zarówno żółte, białe, pleśniowe) podawać dzieciom i młodzieży, gdyż wapno z nich jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm, co pozwala kościom rozwinąć się.
Badania wykazały również, że sery mają korzystny wpływ na skórę i zęby. Dzięki spożywaniu serów cera jest gładsza i zdrowsza. Jeśli chodzi o zęby, to zawarte w serach składniki odżywcze pomagają zwalczać próchnicę, zapobiegając powstawaniu kwasów niszczących szkliwo zębów. Wystarczy, że codziennie po każdym posiłku będziemy żuć kawałek sera.
Dietetycy uważają, że znacznie zdrowsze od serów żółtych są białe sery, a także sery owcze i z koziego mleka. Zawierają mniej tłuszczu, są lepiej trawione i nie wywołują alergii u dzieci.
Obniżają ciśnienie i pomagają schudnąć
Wapń i mangan – dobre połączenie
Codziennie powinno się spożywać przynajmniej 600 mg wapnia (pod postacią jogurtu, białego sera lub żółtego czy deseru mlecznego).
Dobrze jest łączyć z go z manganem, bowiem organizm szybciej przyswaja wtedy wapń.
Z oczkami lepszy?
Jak się okazuje żółte sery z dziurami typu Ementaler, Radamer, Mazdamer czy Sokół są znacznie bogatsze w witaminę B12, niż inne tego typu produkty. Witamina ta jest szczególnie przydatna przy przemęczeniu, skołatanych nerwach, niedokrwistości czy chorobach wątroby. Szczególnie się je poleca anemikom i wegetarianom.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?