składniki:
biszkopt:
2 jajka,
8 żółtek,
8 łyżek cukru,
8 łyżek mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu,
0,5 szklanki maku,
2 galaretki (agrestowa i wiśniowa) i 2 śmietany 32% (250ml)
przybranie:
lukier,
orzechy włoskie lub kandyzowane owoce
wykonanie:
jajka, żółtka, ocet+proszek do pieczenia ubić z cukrem, następnie dodawac powoli mąkę, wstawic do piekarnika piec ok. 30 min.
8 białek ubić z szklanka cukru i łyżeczką proszku do pieczenia na sztywną pianę. Dodać powoli szklankę mąki na koniec pół szklanki maku i wymieszać dobrze łyżką, wstawic do piekarnika piec ok. 30 min.
Galaretkę każdą osobno rozpuścić w 200ml wody i pozostawić do ostygnięcia, śmietanę ubić i dodać ostudzoną galaretkę-ubić.
Przestudzony biszkopt przekroić na pół posmarować jedną z ubitych pian następnie przykryć drugim ciastem,przełożyć następną masą i przykryć drugim biszkoptem.
Ciasto polać lukrem i posypać kandyzowanymi owocami lub skruszonymi orzechami włoskimi.
Życzę smacznego!!!
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?