Czekolada jest ceniona od dawna przede wszystkim ze względu na swój wspaniały smak. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ten słodki produkt zawiera jednocześnie wielkie bogactwo aktywnych składników, które z powodzeniem wykorzystuje się we współczesnej kosmetyce.
Zmiękcza i nawilża skórę
Od dawna znane są dobroczynne właściwości masła kakaowego, które działa na skórę nawilżająco, zmiękczająco i regenerująco.
Obecnie docenia się również wyciąg z kakaowca, który wykazuje właściwości nawilżające, przeciwutleniające, rewitalizujące, regenerujące, tonizujące, a nawet wyszczuplające.
Czekolada na ciele
Czekoladowe zabiegi są nowością w kosmetyce. Nie tylko wpływają dobroczynnie na skórę, ale również są bardzo przyjemne. Zapach czekolady uspokaja, relaksuje i ma działanie aromaterapeutyczne.
Wykorzystywany w zabiegach krem czekoladowy zawiera oprócz masła i proszku kakaowego również olej z migdałów, filtr przeciwsłoneczny i cenny kompleks witamin.
Dzięki temu skóra jest nie tylko odżywiona, ale również chroniona przed procesami fotostarzenia.
Słodka do jedzenia
Czekolada wykorzystywana do zabiegów kosmetycznych jest gorzka i ciepła. Lekko podgrzana, nałożona na nasze ciało, rozgrzewa je i relaksuje. Czekoladowe zabiegi stosujemy zarówno na twarz, jak i na całe ciało. Skóra staje się dzięki nim napięta i odżywiona, poprawia się jej elastyczność.
Zabiegom mogą poddawać się nie tylko panie, ale również panowie. Osoby o bardzo jasnej karnacji pod wpływem działania czekolady uzyskają dodatkowo lekkie zabarwienie ciała.
Poprawa stanu skóry to nie wszystko. Poddając się raz w miesiącu zabiegom z czekoladą, na długi czas blokujemy zapotrzebowanie na słodycze. Jest to bardzo pomocne w odchudzaniu.
Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?