Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tajemnice diety według grupy krwi

Agata Markowicz
Propagatorzy tej diety opierają się na tezie, że od grupy krwi zależy prawie wszystko: nasze zdrowie, uroda, sylwetka, samopoczucie. Grupa krwi może więc stać się drogowskazem do odpowiedniego stylu życia i sposobu ...

Propagatorzy tej diety opierają się na tezie, że od grupy krwi zależy prawie wszystko: nasze zdrowie, uroda, sylwetka, samopoczucie. Grupa krwi może więc stać się drogowskazem do odpowiedniego stylu życia i sposobu odżywiania się - przekonują. Eksperci od zdrowego żywienia, których poprosiliśmy o komentarz mówią jednoznacznie: w żadnym wypadku nie wolno ślepo poddawać się jej zaleceniom.

To co dla ciebie jest zdrowe, dla innych może okazać się trucizną - przekonuje twórca diety, amerykański lekarz Peter J. D. Adamo, autor książki pt. "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi" (napisana we współpracy z Catherine Whitney). To pozycja, która znalazła tysiące nabywców, także na polskim rynku. Wg teorii stworzonej przez Adamo, poszczególne grupy krwi wykształcały się wraz z kolejnymi etapami rozwoju ludzkości, zaś historia ich powstawania zawiera ślady walki o przetrwanie, echa obrony przed bakteriami i wirusami, sposoby przystosowania się do niesprzyjających warunków klimatycznych, a także nowych rodzajów żywności. - Żyjemy dziś w zupełnie innych warunkach, ale pamięć genetyczna zakodowana w grupach krwi powoduje, że nasz organizm funkcjonuje tak, jak organizmy przodków - dowodzą Adamo i Whitney. - Dlatego jeśli dostosujemy swój styl życia do tego, co odziedziczyliśmy w genach, możemy pomóc naszemu zdrowiu. Szczególne znaczenie ma sposób odżywiania się - przekonują.

Zdaniem autorów książki istotną rolę w trawieniu odgrywają substancje zwane lektynami, które znajdują się niemal w każdym pożywieniu. Niektóre lektyny, wchodząc w reakcje z krwią określonej grupy wywierają niekorzystny wpływ na komórki organizmu. Chodzi więc o to, aby tak komponować swoją codzienną dietę, by zawarte w niej lektyny dobrze współpracowały z naszą grupą krwi. Najważniejsze zalecenia co do menu, opracowane przez J. D. Adamo drukujemy obok. To dobra okazja, aby sprawdzić, czy rzeczywiście zalecane przez amerykańskiego lekarza produkty nam służą...

Zalecany jadłospis - w zależności od grupy krwi
Osoby z grupą krwi 0

Grupa krwi 0 wykształciła się przed 50 tysiącami lat, czyli najwcześniej. Taka krew płynęła w żyłach pierwszych ludzi - myśliwych uganiających się po lasach za zwierzyną. Dieta tych ludzi była wysokoproteinowa, a system trawienny - idealnie przystosowany do przyjmowania mięsa. Pożywienie było szybko przyjmowane i wykorzystywane w znakomity sposób przez organizm dzięki wysokiemu poziomowi kwasów żołądkowych. Wykorzystując tę wiedzę, współcześni posiadacze grupy krwi "0" powinni stosować diety bogate w tłuszcze i białka. Najlepszy i najbardziej korzystnym źródłem tych składników jest czerwone mięso urozmaicone drobiem.

• Produkty wskazane:

Mięso: baranina, cielęcina, jagnięcina, dziczyzna, wątróbka, wołowina

Ryby: dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń, pstrąg, sardynka, sieja, sola, szczupak, śledź, tuńczyk

Tłuszcze: oliwa z oliwek, olej lniany

Orzechy i pestki: z dyni, włoskie

Warzywa i owoce: brokuły, buraki, cebula czerwona, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, kalarepa, karczochy, pietruszka, por, rzepa, sałata, słodkie ziemniaki, szpinak, figi

Napoje: sok ananasowy i wiśniowy

Przyprawy: curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne

• Produkty niewskazane:

Mięso: bekon, mięso gęsi, wieprzowina

Ryby: łosoś wędzony, sum, śledź marynowany

Nabiał: mleko i jego przetwory

Tłuszcze: olej kukurydziany

Orzechy i pestki: pistacjowe i ziemne, mak

Zboża: najlepiej zrezygnować z nich całkowicie

Warzywa i owoce: awokado, bakłażan, biała kapusta, brukselka, chińska kapusta, czerwona kapusta, czarne oliwki, gorczyca, kalafior, kukurydza, pieczarki, jeżyny, mandarynki, melon, pomarańcze, rabarbar, truskawki

Napoje: sok jabłkowy i pomarańczowy, kawa, czarna herbata

Przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, ocet, pieprz biały i czarny, wanilia, keczup, dziurawiec.

Osoby z grupą krwi A

Grupa A pojawiła się między 25 a 15 tysiącleciem p. n. e., kiedy ludzie zmęczeni długimi wędrówkami za zwierzyną, zaczęli prowadzić osiadły, rolniczy tryb życia, jeść zboża, warzywa, owoce, zapominając o dużych ilościach mięsa. Dlatego osobom z grupą "A" najlepiej ma służyć dieta bogata w białko roślinne (białko sojowe powinno dostarczyć większość protein), a uboga w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol.

Dla osobników z tą grupą krwi mięso jest trudne do strawienia i zwiększa ilość toksyn. Nie odkłada się w organizmie jako białko budujące mięśnie, ale jako tłuszcz. Osoby z grupą krwi "A" słabo trawią także nabiał.

• Produkty wskazane:

Ryby: dorsz, karp, łosoś, makrela, okoń

Jaja i nabiał: mleko i ser sojowy

Tłuszcze: oliwa z oliwek, olej lniany

Orzechy i pestki: orzeszki ziemne, pestki dyni

Zboża i pieczywo: gryka, kasza, chleb z mąki sojowej, pieczywo ryżowe, mąka żytnia

Warzywa i owoce: botwinka, brokuły, cebula, chrzan, cykoria, czosnek, dynia, groch, kalarepa, marchew, ogórek, pietruszka, por, rzepa, sałata, seler, soja, szpinak, ananas, borówki amerykańskie, cytryna, czarne jagody, figi, grejpfrut, jeżyny, morela, śliwki, wiśnie

Napoje: soki z wymienionych wyżej owoców, wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa

Przyprawy: imbir, sos sojowy

• Produkty niewskazane:

Mięso: baranina, cielęcina, mięso gęsi, królika, wieprzowina, wołowina

Ryby: flądra, halibut, łosoś wędzony, morszczuk, sola, sum, śledzie, tuńczyk, węgorz

Jaja i nabiał: mleko krowie i jego przetwory

Tłuszcze: olej kukurydziany, z orzeszków ziemnych i sezamowych

Orzechy: pistacjowe

Zboża i pieczywo: pszenica, grzanki, bułki z otrębami pszennymi, chleb pełnopszeniczny, wieloziarnisty, wysokobiałkowy, pumpernikiel

Warzywa i owoce: bakłażan, kapusta, fasola, oliwki czarne, pieczarki, papryka, pomidory, ziemniaki, banany, mandarynki, mango, melon, rabarbar

Napoje: sok pomarańczowy i pomidorowy, coca-cola, czarna herbata

Przyprawy: ocet, pieprz, żelatyna, keczup, majonez, marynaty

Osoby z grupą krwi B

Grupa krwi B rozwinęła się między 10 a 15 tysiącleciem p. n. e., kiedy rosnąca liczba ludności na skutek wielkich emigracji przeniosła się z Afryki w chłodniejsze rejony Azji. Odmienne warunki klimatyczne i koczowniczy tryb życia wymagały od ludzi diety złożonej zarówno z pokarmów roślinnych, jak i zwierzęcych.

Potomkowie koczowników z grupą krwi B osiągnęli swoistą równowagę - mogą zjadać wszystkie rodzaje pożywienia. Stąd też zalecany dla nich jadłospis jest najbardziej zróżnicowany i najmniej restrykcyjny. Warto zaznaczyć, że osoby z grupą B jako jedyne w pełni tolerują produkty mleczne.

• Produkty wskazane:

Mięso i drób: baranina, dziczyzna, jagnię, królik

Owoce morza: dorsz, flądra, łosoś, kawior, makrela, morszczuk, sardynki, szczupak, sola

Jaja i nabiał: chude mleko, jogurt, kefir, ser feta, ser mozzarella, ser owczy

Oleje i tłuszcze: olej z oliwek

Chleb i inne produkty zbożowe: wafle ryżowe, pieczywo chrupkie, otręby owsiane, ryżowe, proso, owsianka

Warzywa: bakłażany, botwinka, brokuły, buraki, gorczyca, kapusta biała i czerwona, kalafior, marchew, papryka czerwona, żółta, zielona, słodkie ziemniaki, fasola czerwona, soja, fasolka

Owoce: ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki, winogrona

Przyprawy: curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka

Do picia: herbata zielona, imbirowa, liście malin, szałwia, mięta, sok z ananasa, kapusty, papai, winogron, żurawin.

• Produkty niewskazane:

Mięso i drób: bekon, gęś, kaczka, kurczak, kuropatwa, serca, szynka, wieprzowina

Nabiał: lody, ser blue

Olej i tłuszcze: olej z kukurydzy, słonecznikowy, sezamowy, z orzeszków ziemnych

Ziarna i pestki, np. orzechy pistacjowe, mak, pestki dyni, słonecznika, siemienia, sezamu

Zboża i produkty zbożowe, także chleb: wieloziarnisty, żytni, pełnopszenny

Napoje, takie jak: coca-cola i napoje gazowane, herbatki ziołowe z aloesu, chmielu, lipy, senesu oraz sok pomidorowy

Warzywa: awokado, dynia, kukurydza, oliwki, pomidory, rzodkiewka, tofu, soczewica czerwona i zielona

Owoce: granat, karambola, kokos, rabarbar

Przyprawy: cynamon, czarny i biały pieprz, tapioka, żelatyna, ketchup.


Osoby z grupą AB

To grupa krwi występująca najrzadziej. Ma ją niecałe 5 proc. osób na świecie. Wykształciła się 10-12 wieków temu u dzieci osób z grupami krwi A i B. Osoby z grupą AB powinny wykluczyć z diety produkty niewskazane zarówno dla osób z grupą A, jak i dla osobników, charakteryzujących się grupą B, choć z pewnymi wyjątkami - bo nie szkodzą im na przykład produkty mleczne.

• Wskazane:

Mięso i drób: baranina, mięso królicze

Owoce morza: małże, kawior, z ryb: tuńczyk, dorsz, łosoś, karp i śledź

Nabiał i produkty mleczne: jogurt, kefir, chude mleko, chuda kwaśna śmietana, większość serów (oprócz brie i camembert)

Przetwory sojowe

Zboża i przetwory zbożowe: ryż, owies, proso, jęczmień

Ziarna i pestki: orzechy włoskie, ziemne

Tłuszcze: oliwa z oliwek.

• Niewskazane:

Mięso i drób: wołowina, wieprzowina i drób (z wyjątkiem indyka)

Ryby: flądra, bieługa

Nabiał: masło, pełne mleko

Zboża: gryka, kukurydza

Owoce: banan, gruszka, pomarańcze, rabarbar

Warzywa: papryka, rzodkiewka.

O diecie według grupy krwi mówią nasi eksperci

prof. Barbara Zahorska-Markiewicz, kierownik Katedry Patofizjologii Śląskiej Akademii Medycznej w Katowicach i Poradni Leczenia Chorób Metabolicznych "WAGA":

Nie ma naukowego uzasadnienia dla różnicowania sposobu żywienia według grup krwi.

Marzena Królikowska, dietetyk z Sosnowca:

Dieta oparta na grupach krwi nie jest typową dietą odchudzającą. To raczej filozofia życia, której celem jest zmiana odżywiania się i stylu bycia na zdrowszy. Utrata kilogramów schodzi w tym wypadku na drugi plan, choć i na to przychodzi z czasem pora. W pierwszej kolejności, i stosunkowo szybko, liczyć natomiast można na uregulowanie trawienia, a co za tym idzie - poprawę stanu cery, zdrowia i ogólnego samopoczucia. W jadłospisie zalecanym przez J. D. Adamo, w zależności od grupy krwi, którą się "legitymujemy" (czytaj niżej) znajdują się zawsze produkty wskazane i te, których należy unikać. Nie znaczy to jednak, że pewne potrawy należałoby radykalnie wyrzucić z naszego jadłospisu, a objadać się do woli innymi. Produkty i potrawy wskazane, to takie, które powinny pojawiać się w naszym menu jak najczęściej i w większych ilościach. Tak należałoby odczytywać wskazówki J. D. Adamo. Rzadziej i w ilościach ograniczonych powinniśmy spożywać produkty i potrawy określone jako niewskazane.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bielawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto