Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Blok czekoladowy, czyli rarytas z czasów PRL. Hitowy przepis na deser z mleka w proszku i kakao. Jak zrobić blok kryzysowy?

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Świetnie sprawdzi się zarówno na imprezę, jak i na podwieczorek.
Świetnie sprawdzi się zarówno na imprezę, jak i na podwieczorek. Katarzyna Puczyńska
Blok czekoladowy, zwany również blokiem kryzysowym, dziś nieco zapomniany, cieszył się ogromną popularnością w czasach PRL. Masa z kakao i mleka w proszku skutecznie zaspokajała apetyt na trudno dostępną w wówczas prawdziwą czekoladę. Mamy dla was najlepszy przepis na blok czekoladowy z notatnika kulinarnego naszych mam i babć. Wypróbuj i zobacz, jak zrobić ten pyszny deser krok po kroku.

W skrócie

Kulinarnym hitem lat PRL był pyszny deser nazywany hucznie blokiem czekoladowym. Taki deser przygotowywano z margaryny, kakao, cukru i mleka w proszku. Do tego dodawano pokruszone herbatniki, a na święta – bakalie, np. rodzynki lub orzechy. Gotową masę przekładano do podłużnej blaszki, a gdy całość zastygła, krojono deser na duże kawałki. Mamy dla ciebie przepis na ten pyszny smakołyk, który jest bardzo łatwy i szybki do wykonania. Tak przygotowywały go nasze mamy i babcie.

Zobacz w galerii, jak zrobić blok czekoladowy krok po kroku. Kliknij w przycisk!

Przepis na blok czekoladowy

Liczba porcji: dla 10 osób,
czas przygotowania: ok. 20 minut,
poziom trudności: łatwy.

Życzymy smacznego!
Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 200 g margaryny lub masła,
  • 3 czubate łyżki kakao,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 50 ml wody,
  • 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku,
  • ok. 200 g pokruszonych herbatników,
  • opcjonalnie rodzynki lub ulubione orzechy,
  • opcjonalnie esencja waniliowa lub cukier waniliowy (16g).

Jak zrobić blok czekoladowy krok po kroku?

  1. Zacznij od przygotowania kakaowej masy. Do garnka włóż masło, kakao, cukier i wodę.
  2. Całość rozpuść na małym ogniu, ciągle mieszając. Pogotuj ok. 2 minut.
  3. Przelej masę do miski do miksowania i poczekaj ok 5 minut, by odrobinę przestygła.
  4. W tym czasie połam herbatniki na kawałki.
  5. Następnie włącz mikser na małe obroty i zacznij miksować masę dosypując stopniowo mleko w proszku.
  6. Na koniec wsyp herbatniki i wymieszaj łyżką.
  7. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe!

Blok najlepiej odstawić na ok. 1,5 godziny, by masa nieco stwardniała i ładnie się kroiła. Możesz go wzbogacić dosypując oprócz herbatników także rodzynki lub orzechy.

Blok czekoladowy, deser bez czekolady

W chudych latach PRL panie domu musiały wykazać się prawdziwą zaradnością, by przygotować pyszne dania z dostępnych wówczas składników. Brakowało schabu - powstał przepis na kotlety z mortadeli czy kotlety jajeczne. Nie było prawdziwej czekolady, a jedynie wyrób czekoladopodobny - przygotowywano pyszne desery z kakao i masą z mleka w proszku. Taki tradycyjny blok czekoladowy można podarować np.: zamiast ciastka na Dzień Babci i Dziadka.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria do pieczenia!

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Blok czekoladowy, czyli rarytas z czasów PRL. Hitowy przepis na deser z mleka w proszku i kakao. Jak zrobić blok kryzysowy? - Strona Kuchni

Wróć na bielawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto