Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Miodek turecki (znany też jako trupi miodek) to krakowski...
fot. Adam Wojnar/archiwum Polska Press

Co można zjeść na cmentarzu? Niektóre przysmaki były znane jeszcze w czasach PRL-u. Poznaj regionalne produkty na Wszystkich Świętych

Miodek turecki i misie

Miodek turecki (znany też jako trupi miodek) to krakowski przysmak na Wszystkich Świętych. To różnokolorowe, nieregularne kawałki karmelizowanego cukru o różnych smakach (najczęściej waniliowy, śmietankowy i kakaowy), z dodatkiem orzeszków ziemnych. Sprzedawany jest w przezroczystych foliowych rożkach w dwóch wersjach – twardej oraz kruchej i miękkiej. Twardy miodek turecki trzeba długo ssać – w przeciwnym razie przyklei się do zębów.

Inne słodkości, jakie można dostać na krakowskich nekropoliach, to misie, czyli wafelki wypełnione słodkim kremem.

Zobacz również

Uczniowie kazimierskiej "jedynki" na wycieczce w Bochni [ZDJĘCIA]

Uczniowie kazimierskiej "jedynki" na wycieczce w Bochni [ZDJĘCIA]

Zaniedbany skwer przy Alejach zrobił się czerwony i... romantyczny!

Zaniedbany skwer przy Alejach zrobił się czerwony i... romantyczny!

Polecamy

To „cichy zabójca kobiet”, ból trwa latami. Z tą chorobą zmagała się Kora

To „cichy zabójca kobiet”, ból trwa latami. Z tą chorobą zmagała się Kora

Biskupin: historia i atrakcje. Jak zwiedzać słynny gród Słowian?

Biskupin: historia i atrakcje. Jak zwiedzać słynny gród Słowian?

Do tych krajów chcą wracać podróżnicy. Odpowiedzi zadziwiają!

Do tych krajów chcą wracać podróżnicy. Odpowiedzi zadziwiają!