Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko,...
fot. Metwoshd/pixabay.com

Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!

Jedzenie przypieczone i przypalone

Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko, które przechodzą obróbkę w wysokiej temperaturze. To zwłaszcza czerwone mięso i ryby pieczone na grillu czy w piecu. Powstają w nich wtedy heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA) o działaniu kancerogennym i mutagennym. Ponadto do jedzenia dostają się związki z dymu, takie jak WWA (nawet powyżej 130 mcg na kg). Jeżeli dodatkowo pieczemy czerwone mięso, i to w postaci wędlin i kiełbas, uzyskujemy najbardziej zabójczą kombinację.

Zobacz również

Aktywna niedziela nad kieleckim zalewem. Jeżdżono na rowerach i spacerowano (FOTO)

Aktywna niedziela nad kieleckim zalewem. Jeżdżono na rowerach i spacerowano (FOTO)

"Drapieżca z Hollywood" trafił do szpitala. Jego adwokat: Jest wrakiem człowieka

"Drapieżca z Hollywood" trafił do szpitala. Jego adwokat: Jest wrakiem człowieka

Polecamy

Nie możesz przytyć? Oto najlepsze sposoby, aby zdrowo przybrać na wadze

Nie możesz przytyć? Oto najlepsze sposoby, aby zdrowo przybrać na wadze

Jak kochają się Polacy? Uwaga... Możesz się zdziwić!

Jak kochają się Polacy? Uwaga... Możesz się zdziwić!

Gry z Barbie? Tak, a znajdź grę idealną dla ciebie lub twojego dziecka

Gry z Barbie? Tak, a znajdź grę idealną dla ciebie lub twojego dziecka