Kofeina i teofilina – związki zawarte w kawie, herbacie, coca-coli i czekoladzie, znane są z właściwości pobudzających. Jeśli więc ogarnia nas zbytnie zmęczenie i senność, potrafią w kilka sekund postawić nas na nogi. W dużych ilościach kofeina i teofilina mogą jednak nadmiernie pobudzić akcję serca, mózgu, wywołać bóle głowy, skoki ciśnienia tętniczego i drżenie mięśni.
Badacze z Wielkiej Brytanii odkryli, że kofeina i teofilina mają zdolność blokowania niekontrolowanego rozwoju komórek rakowych. Dzieje się tak, ponieważ związki te zakłócają właściwe funkcjonowanie pewnego enzymu, który wysyła sygnały kontrolujące proces rozwoju, poruszania się i utrzymywania komórek przy życiu.
Normalnie komórki rosną i rozmnażają się w sposób uporządkowany, a każda z nich pełni w organizmie specyficzne funkcje. Kiedy zaczną rozrastać się gwałtownie i bez określonego porządku, mamy do czynienia z chorobą nowotworową. Odkrycie, że kofeina i teofilina blokują rozwój komórek może więc być wykorzystane do opracowania zupełnie nowego i bardziej skutecznego sposobu walki z rakiem.
Naukowcy odkryli też, że ten sam enzym jest odpowiedzialny za reakcję organizmu na infekcje. Otwiera to drogę dla badań nad nową grupą lekarstw na bazie kofeiny, stosowanych w leczeniu chorób serca i innych zapaleń. Przestrzegają jednak przed nadmiernym spożyciem produktów zawierających kofeinę i teofilinę.
Badania prowadzono posługując się bardzo dużymi stężeniami tych związków, które byłyby zabójcze dla człowieka w postaci wypitej kawy czy czekolady. Następnym krokiem będzie więc wyizolowanie kofeiny i teofiliny z tych produktów.
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?