Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dieta antynowotworowa

Mariola Marklowska, Agata Pustułka
Właściwa dieta nie jest co prawda w stanie wyleczyć chorego z raka, ale może wesprzeć jego leczenie. Zapobiega niedoborom witamin i składników mineralnych, wzmacnia naturalną odporność organizmu i łagodzi objawy choroby.

Właściwa dieta nie jest co prawda w stanie wyleczyć chorego z raka, ale może wesprzeć jego leczenie. Zapobiega niedoborom witamin i składników mineralnych, wzmacnia naturalną odporność organizmu i łagodzi objawy choroby.

Podczas chemio- i radioterapii zaleca się jedzenie lekkostrawnych posiłków, które nie powodują dodatkowych obciążeń dla organizmu. Chory powinien unikać roślin strączkowych (groch, fasola), zielonych ogórków, potraw smażonych w głębokim tłuszczu, kapusty (białej, czerwonej i włoskiej), cebuli, papryki, produktów wędzonych, jajek na twardo, świeżego pieczywa, frytek i majonezu. Lepiej zrezygnować z picia napojów gazowanych i kawy, używania ostrych przypraw, jedzenia bardzo kwaśnych i niedojrzałych owoców oraz gorących lub zbyt chłodnych potraw.

Podczas terapii przeciwnowotworowej powinno się zrezygnować z pieczenia i smażenia. Gotowane potrawy są znacznie zdrowsze i łatwiej je strawić. Ci, którzy przyjmują leki osłabiające system odpornościowy (np. chemioterapeutyki), nie powinni jeść serów pleśniowych, a każdy spożywany owoc muszą dokładnie obrać, ponieważ w skórkach czają się często niebezpieczne bakterie. Dorosły, zdrowy człowiek powinien wypijać dziennie co najmniej 1,5 – 2 litry płynów (wlicza się w to również zupy). U osób cierpiących na chorobę nowotworową zapotrzebowanie na płyny wzrasta. Ich niedobór jest bardzo szkodliwy szczególnie dla nerek, które regulują gospodarkę wodną organizmu. Wymagają one częstego przepłukiwania. W kuracji przeciwnowotworowej połączonej z zażywaniem leków ciągłe uzupełnianie płynów jest po prostu konieczne.

Najlepiej pragnienie chorego ugasi niegazowana woda mineralna, niesłodzona herbata ziołowa lub owocowa, rozcieńczony z wodą sok owocowy lub warzywny. Kawa i „zwykła” herbata nie są polecane przez dietetyków ze względu na zawartość kofeiny i teiny. Nie trzeba z nich zupełnie rezygnować, ale należy je pić z umiarem.

Chorzy na raka nie powinni pić alkoholu, a szczególnie wódki. Jeśli nie mają apetytu, albo mają problemy z zaśnięciem, mogą sięgnąć od czasu do czasu po małą szklaneczkę piwa lub czerwonego wina i wypić ją wieczorem. Na pewno poczują się zrelaksowani.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bielawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto