Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dieta dla osób z żylakami kończyn dolnych

Teksty: Mariola Marklowska, Agata Pustułka
Więcej bioflawonoidów – substancji, zwiększających stężenie i przedłużających działanie witaminy C – zawierają owoce o intensywnej barwie takie jak jeżyny, borówki amerykańskie i pospolite wiśnie.

Więcej bioflawonoidów – substancji, zwiększających stężenie i przedłużających działanie witaminy C – zawierają owoce o intensywnej barwie takie jak jeżyny, borówki amerykańskie i pospolite wiśnie. Ma je także biała skórka owoców cytrusowych – ta wewnętrzna oraz sok winogronowy i wino.

Więcej błonnika – ułatwiającego trawienie. Nadmierne parcie na stolec powoduje znaczny wzrost ciśnienia w jamie brzusznej i wtórnie w żyłach kończyn dolnych. Dużo błonnika zawierają warzywa, nasiona roślin strączkowych i całe ziarna.

Mniej soli kuchennej – jej zbyt duża ilość może być przyczyną obrzęków kończyn dolnych i dodatkowo obciążać uszkodzone już żyły nóg.

Mniej... kilogramów. Także nadmiar tkanki tłuszczowej, zwłaszcza w obrębie brzucha zwiększa ciśnienie w jamie brzusznej oraz utrudnia powrót krwi żylnej z kończyn dolnych do serca.

od 7 lat
Wideo

Jakie są wczesne objawy boreliozy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bielawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto