Na zespół napięcia przedmiesiączkowego czyli PSM cierpi wiele kobiet. Tak, jak zmienia się organizm w tym czasie, tak też zmianie powinno ulec menu. Wraz z krwią kobiety tracą dużo minerałów. Organizm jest przemęczony i osłabiony. Jedzmy więc produkty bogate w żelazo, kwas foliowy, białko, witaminę C oraz B12. Organizm potrzebuje tych składników, by szybko odbudować utraconą krew.
Nie obawiajmy się sięgać po większe porcje, gdyż codziennie podczas miesiączki kobiety powinny dostarczyć organizmowi około 2.000 kcal.
Jedzmy więc czerwone mięso i podroby oraz brukselkę z ziemniakami. Produkty te zawierają dużo łatwo przyswajalnego żelaza. Pozostałe składniki mineralne znajdziemy w rybach, mleku, serach, roślinach strączkowych, szpinaku i płatkach kukurydzianych. Poziom witaminy zaś uzupełnimy zjadając więcej owoców cytrusowych, czarnej porzeczki (mogą być soki), natki pietruszki, pomidorów, drożdży i kiełków roślin.
Wywiad z prezesem Jagiellonii Białystok Wojciechem Pertkiewiczem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?