Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dieta Omega

Agata Markowicz
Na początek zła wiadomość: W tej diecie trzeba zrezygnować z kawy i czarnej herbaty. Kolejne nikogo nie zdziwią, bo są typowe dla większości diet odchudzających: trzeba odstawić wszystkie produkty wysokoprzetworzone, ...

Na początek zła wiadomość: W tej diecie trzeba zrezygnować z kawy i czarnej herbaty. Kolejne nikogo nie zdziwią, bo są typowe dla większości diet odchudzających: trzeba odstawić wszystkie produkty wysokoprzetworzone, słodzone napoje i soki w kartonach. Dla pocieszenia jest i dobra informacja: nie ma chyba innej diety, przy której codzienne menu byłoby tak bardzo urozmaicone. Po dietę Omega nie powinni sięgać przeciwnicy ryb: zaleca się ich spożywanie nawet trzy, cztery razy w tygodniu.


12 jednostek, czyli co jemy?

Dieta Omega opiera się na 12 grupach produktów, zwanych jednostkami. Musisz włączyć do codziennego menu każdą z 12 jednostek w dowolnym połączeniu lub kolejności. Są to białka, orzechy, oleje, nasiona, owoce z witaminą C, inne owoce, zielenina, czerwone warzywa i owoce, rośliny strączkowe, wysokowartościowe węglowodany, wapń i woda.
Pamiętaj: aby odnieść sukces, musisz zjeść codziennie po jednej porcji z każdej grupy (jednostki). Nieistotne, w jakiej kolejności i kiedy – na śniadanie, obiad, kolację czy jako przekąskę. Możesz je również dowolnie ze sobą łączyć. Ważne, by w sumie spożyć produkty ze wszystkich grup.

1. Jednostka białka
Pełną porcję białek zapewnią do wyboru:
• tłuste ryby (150 g), np. sardynki, tuńczyk, pstrąg. Ryby nie powinny być wędzone
• ryby chude (200-250 g), np. dorsz, okoń
• owoce morza (ok. 180 g, nie licząc skorupek), np. krewetki, kraby, małże
• chude mięso (ok. 130 g), np. cielęcina, udziec jagnięcy, szynka wołowa
• chudy drób (indyk, kurczak) lub dziczyzna bez skóry – 150 g
Jeśli danego dnia nie jesz tłustej ryby, trzeba uzupełnić posiłek kapsułkami z tłuszczem rybim (wystarczy połknąć 1-2 dziennie, są dostępne w aptece bez recepty).

2. Jednostka olejów
Dzienne zapotrzebowanie pokrywają 2 płaskie łyżki oleju. Oleje wskazane:
• czysta oliwa z oliwek extra virgin
• mieszanka do smażenia, w proporcji: na 75 ml oleju rzepakowego przypada 100 ml oliwy z oliwek
• olej sałatkowy z równych części: oleju rzepakowego, oleju z orzechów włoskich i oleju z orzeszków ziemnych
Uwaga! Warto od razu przygotować większą butelkę mieszanki olejów do smażenia i sałatkowego, bo podczas diety będą potrzebne bardzo często. Oleje należy przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu kilku tygodni. Najlepiej spożywać je na surowo, ewentualnie lekko podgrzane.

3. Jednostka orzechów
Jedna porcja to około 20 g orzechów (mała garść), złożona z mieszanki:
• 50 proc. orzechów włoskich
• 25 proc. nerkowców
• 25 proc. orzechów laskowych
Osoby uczulone na orzechy, mogą zastąpić je połową jednostki olejów.

4. Jednostka nasion
Zjedz codziennie czubatą łyżkę mieszanki:
• 50 proc. pestek dyni
• 25 proc. siemienia lnianego
• 25 proc. pestek słonecznika lub orzeszków pinii
Uwaga! Ponieważ mieszankę orzechów i nasion jesz codziennie, warto przygotować je w większej ilości, aby starczyły na kilka dni.

5. Jednostka owoców z witaminą C
Dzienne zapotrzebowanie pokrywa w całości:
• jeden duży owoc bogaty w witaminę C, np. pomarańcza, grejpfrut, mango
• dwa owoce mniejsze o dużej zawartości witaminy C, np. mandarynki, kiwi nektarynki
• pełna miseczka świeżych owoców jagodowych, czyli np. czarnych jagód, porzeczek, malin, truskawek albo poziomek

6. Jednostka innych owoców
W tej grupie mamy do wyboru:
• jabłka, gruszki, melony, czereśnie, brzoskwinie, ciemne winogrona oraz śliwki (bez ograniczeń)
• ananasy lub banany (od czasu do czasu)
• suszone owoce (najwyżej raz w tygodniu)
Jedna porcja nie powinna przekraczać ośmiu suszonych moreli lub śliwek. Owoców większych, np. fig, zjadamy góra pięć. Rodzynek można zjeść małą garść.

7. Jednostka zieleniny
Około 150 g świeżych, jasno- i ciemnozielonych warzyw (zwykle zajmują 1/3 płaskiego talerza). Na przykład:
• 6 średnich liści kapusty włoskiej
• 3/4 szklanki brokułów
• 1/2 szklanki szpinaku
• 10 łyżek zielonego groszk,
• 12 liści dowolnej sałaty
• 2 czubate szklanki fasolki szparagowej

8. Jednostka czerwonych warzyw i owoców
Do tej jednostki wliczane są także rośliny żółte i pomarańczowe. Codziennie powinno się spożywać do wyboru:
• ok. 150 g pomidorów
(2 sztuki)
• 150 g papryki
(średnia sztuka)
• 2 łyżki startej marchwi
• kolbę kukurydzy
• 2 szklanki pokrojonej rzepy

9. Jednostka roślin strączkowych
• około 150 g ugotowanej fasoli, grochu, soczewicy, ciecierzycy, albo soi – objętość jednej, pełnej szklanki

10. Jednostka węglowodanów
Dzienna porcja do wyboru:
• 3 kromki pełnoziarnistego pieczywa, najlepiej razowego lub ciemnego żytniego,
• duży razowy chlebek pitta lub ciabata
• 4 ciasteczka owsiane lub 6 żytnich grzanek
• około 60 g: makaronu razowego (pełna szklanka – przed gotowaniem), ryżu (3 łyżki przed gotowaniem) brązowego lub dzikiego
• około 60 g płatków śniadaniowych, np. płatków owsianych (8 łyżek), 5 łyżek muesli (bez cukru) lub dmuchanej pszenicy
• 3 młode ziemniaki gotowane ze skórką

11. Jednostka wapnia
Najlepiej, gdy jest spożywana w dwóch równych ratach, np.:
• 2 razy po pół kubka chudego mleka
• 2 razy po 2 łyżki chudego twarożku
• 2 razy po 2 płaskie łyżki serka wiejskiego
• 2 razy po 1/4 szklanki półtłustego jogurtu
Uwaga! Zaleca się, aby z tej jednostki zdecydowanie częściej sięgać po mleko, aniżeli po sery (te idealnie byłoby spożywać raz na kilka dni), a jogurty zjadać sporadycznie (np. raz na tydzień).

12. Jednostka wody
Dzienne zapotrzebowanie pokrywa 6 szklanek wody. Najlepiej, by była to woda mineralna. Szklankę wody trzeba wypić przed każdym posiłkiem. Wskazane jest również popijanie podczas jedzenia, najlepiej małymi łykami.

Od eksperta

Prof. Barbara Zahorska-Markiewicz ze Śląskiej Akademii Medycznej:

Oparta głównie na produktach naturalnych (nieprzetworzonych) dieta Omega dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych i uzupełnia niedobory niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawarte w tłuszczach pochodzenia roślinnego kwasy tłuszczowe Omega 6 obniżają zły cholesterol, a Omega 3 (w te bogate są zwłaszcza ryby) chronią przed chorobą wieńcową i miażdżycą. To są niewątpliwie plusy. Jednak przestrzegam wszystkich, którzy dietą Omega chcą się odchudzać. Swobodny wybór jednostek z każdej z 12 wyodrębnionych grup produktów, do którego uprawnia dieta, wymaga od decydujących się na taki sposób odżywiania znajomości kaloryczności poszczególnych produktów. Z jednostek, które wolno nam wybierać, możemy komponować sobie posiłki w ciągu dnia od 960 (jeśli wybierzemy te najmniej kaloryczne) do 2100 kalorii. Jeśli będziemy się zajadać samymi orzeszkami i tłustymi rybami, zamiast ograniczyć ilość pobieranej w pożywieniu energii, dostarczymy jej o wiele za dużo. A w ten sposób masa ciała nie tylko się nie zmniejszy, ale możemy nawet przytyć...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bielawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto