Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dlaczego jestem niski?

(d)
To, ile mamy wzrostu, jest uwarunkowane genetycznie. Duży wpływ mają także dieta i środowisko. Niekiedy niski wzrost to skutek choroby. Wzrost dziedziczy się zazwyczaj po rodzicach lub dziadkach.

To, ile mamy wzrostu, jest uwarunkowane genetycznie. Duży wpływ mają także dieta i środowisko. Niekiedy niski wzrost to skutek choroby.
Wzrost dziedziczy się zazwyczaj po rodzicach lub dziadkach. Ludzie obdarzeni zbyt niskim wzrostem zazwyczaj mają kompleksy. Jednak, jak potwierdzają badania, ludzie niskiego wzrostu często bywają zdrowsi i bardziej wytrzymali.
Bywa, że także nieodpowiednia dieta (zbyt mało wapnia, magnezu, cynku czy też witaminy B12, A lub D) prowadzą do zaburzeń wzrostu.

Gdy brakuje hormonu

Na wysokość ciała wpływ ma też hormon wzrostu wydzielany przez przysadkę mózgową. Jego niedobór prowadzi do karłowatości. Choroba ta może mieć swoje podłoże też w innych dolegliwościach, jak: cukrzyca insulinozależna, mukowiscydoza, zaburzenia wchłaniania, marskość wątroby, wady serca czy przewlekła niedokrwistość.
„Winne” są też choroby, których charakterystycznym objawem jest także niski wzrost. Należą do nich: zespół Downa, zespół Turnera, zespół Pradera-Willego, progeria (przyspieszone starzenie). Wszystkie te choroby mają podłoże genetyczne.


Menu dla wzrostu

W okresie dorastania chłopcy dziennie powinni dostarczać organizmowi 3300 – 3700 kcal. Głównymi składnikami odżywczymi ich posiłków powinny być:
• białko – jest podstawowym budulcem organizmu. Najlepszej jakości znajduje się w produktach zwierzęcych: mięsie, nabiale, jajkach. Dość dobrym źródłem są też np. ziemniaki i soja;
• żelazo – według brytyjskich naukowców jego niedobór w diecie nastolatków może powodować także obniżenie poziomu inteligencji. Szczególnie bogate w żelazo są: szpinak, sałata, mięso;
• wapń – to główny składnik kości, szczególnie potrzebny w okresie intensywnego wzrostu. Najlepsze jego źródło to mleko i jego przetwory.
• kwas foliowy – niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jego niedobór może zwolnić tempo wzrostu u dzieci. Największe jego ilości są w mięsie i zielonych warzywach, np. natce pietruszki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bielawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto