Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szybkie kotleciki szu szu. Poznaj oryginalny przepis na sycący i pyszny obiad z kurczakiem. Sekretem smaku jest wyrazista marynata

Redakcja
Soczyste i wyśmienite kotleciki szu szu to pyszne dania na każdą okazję. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Soczyste i wyśmienite kotleciki szu szu to pyszne dania na każdą okazję. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Drobiowe kotleciki szu szu to oryginalny pomysł na obiad, który można bardzo łatwo i szybko przygotować. Smakują rewelacyjnie. Są soczyste, wyraziste i delikatne. Wyjątkowa marynata sprawia, że znikają z talerzy w mgnieniu oka. Dla mnie to prawdziwy hit. Danie możesz podać na co dzień, a także zaserwować gościom na specjalne okazje. Sprawdź, jakie są dobre i wypróbuj przepis na kotleciki szu szu.

Spis treści

Ekspresowy obiad z kurczakiem

Kotleciki szu szu to pyszne kawałki kurczaka w czosnkowo-paprykowej panierce z mąki ziemniaczanej. Skąd wzięła się ich oryginalna nazwa? Nie do końca wiadomo. Na blogach i forach kulinarnych pojawiają się wyjaśnienia, że „szu szu" to nawiązanie do kuchni azjatyckiej, w której często używa się skrobi ziemniaczanej, a także przyprawia potrawy czosnkiem i papryką. Pojawia się także bardziej humorystyczne wytłumaczenie, że są to kotleciki, które można zrobić tak szybko, że szu szu i gotowe. To doskonały pomysł na obiad.

Przepis na kotleciki szu szu

czas przygotowania: ok. 10 minut + 30 minut schłodzenia + smażenie kotlecików
porcja na 12 kotlecików
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
  • opcjonalnie odrobina chili,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić kotlety szu szu krok po kroku?

Przygotowanie:

  1. Pokrój filet z kurczaka na płaskie kotleciki.
  2. W misce wymieszaj jajka z mąką ziemniaczaną.
  3. Dodaj olej, jogurt i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Włóż kawałki kurczaka do marynaty, każdy kawałek ma być dokładnie pokryty.
  5. Schowaj kotlety do lodówki na minimum 30 min. Możesz zrobić je także dzień wcześniej i schować w marynacie na całą noc.
  6. Rozgrzej olej na patelni.
  7. Kładź na patelnię kotleciki pokryte marynatą i smaż z obu stron na złoty kolor.
  8. Usmażone kotleciki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Z czym podawać kotleciki szu szu?

Polecam podać kotleciki szu szu jeszcze ciepłe, z porcją warzyw. Będą pysznie smakować z prostą do zrobienia surówką z kapusty pekińskiej a także wyrazistą surówką z pora i marchewki

Do kotlecików szu szu świetnie sprawdzają się także sosu. Najlepiej lubię jeść je z sosem czosnkowym. Przygotowują go z jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego i doprawiam drobno posiekanym czosnkiem i koperkiem.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jaki olej do smażenia?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Szybkie kotleciki szu szu. Poznaj oryginalny przepis na sycący i pyszny obiad z kurczakiem. Sekretem smaku jest wyrazista marynata - Strona Kuchni

Wróć na bielawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto