MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Idź do lasu i ugotuj sobie zupę. Oto rozgrzewająca fasolowa z jarmużem z ogniska. Jej smak zapamiętasz na długo

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Sycąca zupa fasolowa z jarmużem to danie, które doda sił na leśne wędrówki.
Sycąca zupa fasolowa z jarmużem to danie, które doda sił na leśne wędrówki. Paulina i Emilia Adamiuk/materiały prasowe Wydawnictwo Znak
Gorąca zupa fasolowa z warzywami to danie, które jest niemal pozycją obowiązkową na leśnym pikniku. Piotr Ciemny, autor książki „Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni”, zachęca, aby robić ją podczas zimowych spacerów do lasu. Jednak ten przepis sprawdzi się także wczesną wiosną podczas spacerów na łonie natury. Poznaj przepis na intrygującą zupę fasolową z jarmużem.

W skrócie

Piotr Ciemny znany jest ze swojego umiłowania do dziko rosnących w lesie roślin. Na swoim profilu na Instagramie „Chwasty od kuchni” dzieli się wiedzą i doświadczeniem. Na przykład pokazuje, w jaki sposób jeść kwiaty lipy. Jego twórcze gotowanie zaowocowało napisaniem książki „Leśne gotowanie”, która uczy, w jaki sposób gotować w lesie, jak się zachowywać i gdzie przygotowywać potrawy. Pasjonat dzikiego jedzenia podkreśla, aby do gotowania przy palenisku wybierać garnki, których nie będzie żal, gdy się mocno okopcą. Takie zabrudzenia są nie do odmycia. Kucharz poleca także uważać na strzelające kawałki drewna, które mogą trafić do zupy. Oto pomysł na gorącą zupę fasolową z jarmużem do zjedzenia na łonie natury.

W galerii możesz zobaczyć zupę fasolową z jarmużem ugotowaną w lesie

Zupa fasolowa z jarmużem – przepis na obiad

Liczba porcji: przepis na sporej wielkości garnek (dla 6-8 osób)
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

  • 2 l wywaru warzywnego,
  • 6 marchwi,
  • 2 cebule,
  • 200 g ugotowanej fasoli Jaś,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 kg boczniaków,
  • 250 g świeżego jarmużu,
  • 20 g suszonych grzybów,
  • olej roślinny do smażenia,
  • do smaku sól, pieprz, sos sojowy.

Czytaj także:

Jak zrobić zupę fasolową z jarmużem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj warzywa, obierz, posiekaj na kawałki, tak jak lubisz.
  2. Pozostanie już tylko kwestia złożenia w całość.
  3. Cebulę oraz czosnek przesmaż na oleju na złoty kolor.
  4. Następnie dodaj marchew oraz ziemniaki. Pozwól, by dobrze się przesmażyły i złapały kolor.
  5. Na osobnej patelni partiami zrumień wcześniej przygotowane boczniaki ostrygowate.
  6. Nie sól podczas smażenia, bo zrobią się flakowate. Dopraw na koniec.
  7. Do garnka z warzywami dodaj fasolę oraz boczniaki.
  8. Na koniec weź w dłoń małą garść suszonych grzybów i pokrusz wprost do garnka.
  9. Zalej to wszystko smacznym bulionem i gotuj na małym ogniu, aż zmięknie.
  10. Przed samym podaniem zupy dodaj świeży jarmuż.

Dodatki do zupy fasolowej z jarmużem

Autor książki „Leśne gotowanie” poleca do zupy dodać grzyby znalezione w lesie. Piotr Ciemny proponuje do zupy użyć uszaki bzowe oraz płomiennice zimowe. Przypomina, aby wcześniej dobrze sprawdzić, czy to na pewno właściwe grzyby. Co więcej, zupę wzbogaca ugotowanym na twardo jajkiem lub jajkiem sadzonym.

Jak biwakować w lesie?

Jeżeli chcesz wybrać się do lasu, powinieneś znać zasady biwakowania. Poza regułami, które poznawaliśmy w szkole, takimi jak zabieranie ze sobą śmieci i resztek jedzenia, są też wytyczne zapisane przez poszczególne nadleśnictwa. Piotr Ciemny podkreśla, że w każdym z 429 nadleśnictw wyznaczono obszary, w których od maja 2021 roku miłośnicy dzikiej natury mogą się cieszyć jej bliskością bez obaw o naruszenie Ustawy o lasach. Zatem jeśli chcesz w trakcie majówki, na weekend lub na dłuższy urlop wybrać się na leśną wycieczkę, to sprawdź, które miejsca są przeznaczone do rozpalania ogniska i nocowania. Pełne informacje dotyczące programu Zanocuj w lesie znajdziesz na stronie Lasów Państwowych oraz w aplikacji mobilnej Banku Danych o Lasach.

Przepis z książki „Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni” Piotra Ciemnego udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak Koncept.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Idź do lasu i ugotuj sobie zupę. Oto rozgrzewająca fasolowa z jarmużem z ogniska. Jej smak zapamiętasz na długo - Strona Kuchni

Wróć na bielawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto