Jak przygotować grzane wino? Przepisy i właściwości tradycyjnego grzańca. Co dodać do wina, aby było zdrowsze?

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Tradycyjnego grzańca można przygotować na bazie bezalkoholowego czerwonego wina. Nie straci on żadnych wartości smakowych ani zdrowotnych.
Tradycyjnego grzańca można przygotować na bazie bezalkoholowego czerwonego wina. Nie straci on żadnych wartości smakowych ani zdrowotnych. alexraths/123rf
Udostępnij:
Grzane wino to trunek, po który szczególnie chętnie sięgamy zimą. Napój ten w niemal niezmienionej postaci spożywany jest od starożytności! Dodatek aromatycznych przypraw i słodkiego miodu, sprawia, że grzane wino nie tylko wyśmienicie pachnie i smakuje, ale może przysłużyć się naszemu zdrowiu. Poznaj historię grzańca, właściwości poszczególnych przypraw i czerwonego wina oraz przepis na klasyczne grzane wino.

Spis treści

Historia grzanego wina

Wino, choć pojawiło się później niż piwo, jest jednym z najstarszych alkoholi znanych ludzkości. Od początku pełniło istotną rolę w obrzędach religijnych i kultowych w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Nie było jednak zarezerwowane tylko do tych celów, szybko trafiło także na zwykłe stoły.

Wino spożywane było tradycyjnie – podawane w odpowiedniej temperaturze i kielichach, ale także na ciepło z dodatkiem miodu lub miodu i przypraw korzennych, takich jak goździki, cynamon czy kardamon.

Dziś przygotowywanie grzanego wina niewiele różni się od metod stosowanych w starożytności. Do garnków z czerwonym winem dodajemy zarówno miód, jak i znane od wieków przyprawy. Po aromatyczny napój najchętniej sięgamy zimą, aby się rozgrzać i wzmocnić.

Właściwości zdrowotne czerwonego wina

Zarówno samo czerwone wino, jaki i przyprawy, które do niego dodajemy mają wiele właściwości zdrowotnych . W świetlenie badań naukowych wykazano wiele pozytywnych skutków spożywania czerwonego wina, m.in.:

  • dzięki obecności resweratrolu czerwone wino opóźnia procesy starzenia mózgu,
  • przeciwutleniacze zawarte czerwonym winie niszczą wolne rodniki, wpływając pozytywnie na odporność organizmu,
  • polifenole zawarte w czerwonym winie chronią przed zakrzepicą i udarem,
  • picie umiarkowanych ilości czerwonego wina sprzyjają rozwojowi dobrych bakterii w jelitach,
  • garbniki obecne w czerwonym winie ułatwiają prawidłową pracę układu trawiennego,
  • flawonoidy zawarte w czerwonym winie działają korzystanie na pracę układu krążenia.

Należy pamiętać, że wino, jak każdy alkohol powinno być spożywane z umiarem, a dzienna dawka czystego alkoholu zalecana dla kobiet wynosi 10 g/dzień i 20 g/dzień dla mężczyzn. W jednym kieliszku wina (150 ml) znajduje się 14,5 g czystego alkoholu.

Dowiedz się więcej:

Przyprawy – ważne i zdrowe dodatki

Grzane wino nie istniałoby, gdyby nie aromatyczne przyprawy, które do niego dodajemy. To one nadają mu niepowtarzalny smak i zapach. Najczęściej do garnka z trunkiem trafiają:

  • miód,
  • cynamon,
  • goździki,
  • imbir,
  • cytrusy,
  • goździki,
  • gałka muszkatołowa.

Każdy z tych dodatków ma wiele wartości odżywczych, dzięki którym wpływa pozytywnie na nasz organizm. W zależności od tego, jakie smaki i aromaty lubimy, możemy doprawić grzane wino większą ilością jednej z przypraw lub z którejś zrezygnować.

Zobacz w galerii: Jak działają przyprawy najczęściej dodawane do grzanego wina?

Jak przygotować grzane wino?

Grzane wino to napój, który przygotowuje się w ciągu kilku minut. Wybierając dodatki, warto kierować się upodobaniami i ewentualnymi alergiami osób, które będą piły grzańca. Trunek można przygotować na bazie wina bezalkoholowego z zachowaniem wszystkich jego właściwości zdrowotnych.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 butelka czerwonego wina półsłodkiego,
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 goździki,
  • pół lasku cynamonu cejlońskiego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 4 plastry sparzonej pomarańczy.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej wino i dodaj goździki, cynamon i gałkę muszkatołową.
  2. Przykryj i gotuj na średnim ogniu, nie doprowadzaj do wrzenia.
  3. Zdejmij z ognia, poczekaj aż wino przestygnie i dodaj miód.
  4. Rozlej do kubków i dodaj do każdego plaster pomarańczy.

Źródła:
Why Red Wine Is Better Than White Wine for Gut Health Healthline
Alkohol i choroby układu sercowo-naczyniowego Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec stanu epidemii w Polsce

Wideo

Materiał oryginalny: Jak przygotować grzane wino? Przepisy i właściwości tradycyjnego grzańca. Co dodać do wina, aby było zdrowsze? - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie