Wszystko co zjadamy i wypijamy przechodzi przez wątrobę, gdzie następuje selekcja pokarmów na przydatne i bezużyteczne. Jeśli w diecie przeważają bezużyteczne, obciążają ten narząd i osłabiają go.
O tym, że z wątrobą dzieje się coś niedobrego, świadczą pobolewania pod żebrami po prawej stronie. Objawami wskazującymi na problemy z wątrobą może być także wypadanie włosów i tworzenie się żółtawych tworów tłuszczowych na powiekach czy brązowych plamek na grzbietach dłoni. Są to sygnały, że trzeba zadbać o wątrobę, a przede wszystkim zmienić dietę.
Segreguje i neutralizuje
W wątrobie następuje neutralizowanie wszelkich szkodliwych substancji zawartych w pożywieniu, lekach, nikotynie, alkoholu, które przedostają się i krążą w krwiobiegu.
Do innych ważnych funkcji wątroby należy utrzymywanie zapasu glukozy koniecznej do kontrolowania poziomu cukru we krwi i rozkładanie produktów trawienia białek do mocznika, który wydalany jest przez nerki. Tutaj wytwarzana jest też żółć, magazynowana w pęcherzyku żółciowym i przesyłana w miarę potrzeb do dwunastnicy, gdzie następuje rozbijanie tłustych potraw.
Od sprawności wątroby uzależnione jest więc prawidłowe trawienie i krążenie. Organ ten magazynuje, przetwarza, oczyszcza, segreguje i filtruje związki z dostarczanych pokarmów.
Truciciele i dobroczyńcy
Dolegliwości wątroby są następstwem nadużywania alkoholu oraz zbyt tłustego i słodkiego jedzenia. Najbardziej szkodzi mieszanie tego rodzaju potraw w jednym posiłku i picie przy tym alkoholu.
Typowa polska biesiada, gdzie najpierw podaje się przystawki, obiad z dwóch dań, a na końcu deser, jest więc dla wątroby zabójcza. Aby utrzymać ten narząd w zdrowiu, trzeba uważać na tłuszcz i cukier, szczególnie czekoladę, kawę, mocną herbatę, ocet, ale przede wszystkim na alkohol, który najbardziej wyniszcza wątrobę, prowadząc do jej marskości i raka.
Wątrobie szkodzą też leki, najbardziej hormonalne, jednak niebezpieczny może być nawet popularny paracetamol, powszechnie stosowany środek przeciwbólowy i przeciwzapalny, jeśli zażywa się go zbyt często, w dużych dawkach i po wypiciu alkoholu.
Dobre dla wątroby są ryby, oliwa z oliwek, kasze, warzywa, ale jedzone w proporcji 80 procent gotowanych i 20 procent surowych, a także kapusta kiszona, soki owocowe i warzywne wyciskane w domu. Z owoców najlepsze są pieczone jabłka, a z cytrusów grejpfruty. Wątroba lubi też herbaty ziołowe i owocowe.
Naturalne oczyszczanie
Aby oczyścić wątrobę z zalegających w niej toksyn, należy pić sok buraczany, marchwiowy lub cytrynowy. Soki te przyspieszają wydzielanie żółci, która pomaga w wydalaniu z organizmu produktów odpadowych przemiany materii.
Proces odtruwania w wątrobie napędza witamina C, która jest silnym przeciwutleniaczem. Dieta chorych na wątrobę powinna więc zawierać cytrusy. Najprostszym sposobem jest picie codziennie na czczo świeżo wyciśniętego soku z jednej cytryny, rozprowadzonego w proporcjach pół na pół z niegazowaną wodą mineralną.
Aby pozbyć się toksyn alkoholowych, należy wieczorem smarować stopy przekrojonymi połówkami cytryny. Niewydolność wątroby powodują niedobór kwasu foliowego i witaminy B12. Ich źródłem jest wątróbka.
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?