Jesienny jadłospis

(oprac. mam)
Coraz krótsze dni i coraz dłuższe noce, a na dodatek coraz mniejszy dostęp do świeżych owoców i warzyw. Najwyższa pora, aby pomyśleć, czym można zastąpić letnie menu, bogate w różnorodne produkty, aby przebrnąć przez ...

Coraz krótsze dni i coraz dłuższe noce, a na dodatek coraz mniejszy dostęp do świeżych owoców i warzyw. Najwyższa pora, aby pomyśleć, czym można zastąpić letnie menu, bogate w różnorodne produkty, aby przebrnąć przez trudny okres jesienno-zimowy i nie nabrać zbędnych kilogramów.

Przede wszystkim trzeba pamiętać, aby częściej jeść potrawy ciepłe, które rozgrzewają żołądek i są łatwiejsze do przyswojenia przez organizm. Nawet te warzywa, które najczęściej jedliśmy surowe albo zimne – starajmy się użyć jako składnik lub baza jakiegoś gorącego posiłku. Zimne potrawy nie sprzyjają ani zdrowiu, ani samopoczuciu – szczególnie, gdy za oknem „jesienna słota”...


DALEKO OD TŁUSZCZU

Kupujmy chude gatunki mięs i wędlin: wołowinę, cielęcinę, drób bez skóry, dziczyznę oraz chude gatunki ryb, takie jak: flądra, pstrąg, sandacz albo dorsz. Należy unikać mięs oraz ryb w postaci konserw, a także potraw smażonych w głębokim tłuszczu. Ryby czy mięso smażymy na 1 łyżce oleju albo na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Można też upiec je w folii, na grillu albo po prostu ugotować.

Najlepiej zrezygnować z produktów mącznych – makaronów, klusek i ziemniaków. Lepiej sięgnąć po gotowane warzywa, surówki i sałatki. Można je śmiało doprawiać łyżką oliwy albo polewać niskokalorycznym sosem jogurtowym. Tłuste przetwory mleczne – mleko, sery i jogurty – koniecznie musimy zastąpić chudymi, niskokalorycznymi, zaś masło – margaryną. Poza tym unikajmy przekąsek! Nie dajmy się skusić żadnym ciastem, czekoladkami, suszonymi owocami czy orzechami! Jeśli już musimy coś przegryźć – niech będzie to jabłko lub marchewka, w ostateczności malutka salaterka kisielu albo budyniu na chudym mleku.


CIEPŁY NAPÓJ I ZUPA JARZYNOWA

Powinniśmy pić niskokaloryczne, ciepłe napoje oraz soki warzywne rozcieńczane niegazowaną wodą mineralną. Jeśli przez okres jesieni chcemy przebrnąć szczupli, musimy wyrzec się zupek zabielanych mąką i śmietaną. Pijmy natomiast chude buliony wołowe i drobiowe, jedzmy zupy jarzynowe. Posiłki nie mogą być zbyt obfite! No i nie wolno nam pić alkoholu. Szkodzi on nie tylko tuszy, ale przede wszystkim zdrowiu. I niech jesienne słoty nie zrażą nas do spacerów. Starajmy się codziennie, albo chociaż dwa razy w tygodniu, znaleźć czas na 20-minutowy spacer.

Ziemia polskich rolników warta miliony

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie