reklama

Kapusta chroni przed rakiem

(maz)Zaktualizowano 
Kapustę doceniano już przed wiekami. Wikingowie i Tatarzy zabierali jej zapasy na długie wyprawy wojenne, by dłużej cieszyć się zdrowiem. Musiało w niej coś być skoro Instytut Żywienia Akademii Nauk ZSRR ustalił, iż jej ...

Kapustę doceniano już przed wiekami. Wikingowie i Tatarzy zabierali jej zapasy na długie wyprawy wojenne, by dłużej cieszyć się zdrowiem. Musiało w niej coś być skoro Instytut Żywienia Akademii Nauk ZSRR ustalił, iż jej udział w średnim rocznym spożyciu warzyw nie powinien być niższy niż 27,5 proc. Okazało się bowiem, że kapusta chroni przed rakiem.

Roger Metelski w swojej publikacji poświęconej temu zagadnieniu szeroko analizuje wpływ kapusty na zdrowie. Otóż dowiedziono niedawno, że zawiera ona czynnik, który zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Równocześnie doktor Tsuneo Kada z Japońskiego Instytutu Genetyki wykazał, iż świeży sok z kapusty hamuje rakotwórcze działanie dymu tytoniowego. Nie oznacza to rzecz jasna, że od dziś kończą się obawy nałogowych palaczy. Faktem jest, że już w 1978 roku Journal of the National Cancer Institute ogłosił, że ludzie stroniący od kapusty częściej zapadają na nowotwory.

Szczególnie ciekawa w literaturze "kapustnej" jest pozycja dr. Donalda M. Germana z Uniwersytetu Missouri pt.: "Dieta przeciwrakowa". Autor dowodzi, że gotowana na parze zachowuje więcej ze swych bogatych składników, a spożywana regularnie zapobiega wielu schorzeniom.

Kapusta to również rewelacyjny lek na wrzody. Dr Garmett Cheney z Wydziału Medycyny Uniwersytetu Stanforda uznał, że jedna szklanka soku z kapusty wypijanego codziennie przez jego pacjentów znacznie przyśpieszyła leczenie wrzodów. Jako jedna z nielicznych roślin kapusta posiada przeciwwrzodową witaminę U (od Ulcer - po angielsku wrzód).

Warto pamiętać, że łatwiej przyswajalną postacią kapusty jest tzw. wersja niemiecka, czyli kapusta kiszona. Otóż okazuje się, iż w wyniku fermentacji w kapuście wytwarza się kwas mlekowy, który pozwala utrzymać w jelitach poziom flory bakteryjnej na właściwym poziomie. Ponadto wersja kiszona posiada właściwości zwalczające infekcje. Potrafi zwalczyć gronkowce złociste, prątki gruźlicy i kilka innych bakterii.

Profesor Jacek Jassem: Czy to prawda, że chemioterapia szkodzi?

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3