Kefir - napój kaukaskich górali

ama
Udostępnij:
Wywodzi się z krainy długowieczności - Kaukazu, gdzie od setek lat po dziś dzień kefir jest jednym z najcenniejszych i ulubionych napojów. Odkryty został przypadkowo (czytaj obok), a jego pierwowzór był silnie kwaśny, z ...

Wywodzi się z krainy długowieczności - Kaukazu, gdzie od setek lat po dziś dzień kefir jest jednym z najcenniejszych i ulubionych napojów. Odkryty został przypadkowo (czytaj obok), a jego pierwowzór był silnie kwaśny, z wyraźnym posmakiem drożdżowym, silnie nasycony dwutlenkiem węgla, co nadawało mu musujący, orzeźwiający charakter. Zawierał też niewielką ilość alkoholu.


Ułatwia trawienie

Oprócz tego, że wybornie smakuje, kefir cechuje wiele cennych walorów zdrowotnych. Przede wszystkim - bez obaw mogą raczyć się nim osoby cierpiące na nietolerancję laktozy - enzymu, który trawi cukier mleczny (z wiekiem tracimy zdolność jego wytwarzania). Niedostatek laktazy grzybki kefirowe rekompensują własnymi enzymami rozkładającymi ten trudnostrawny cukier mleczny na lekkostrawne cukry proste.

Napoje fermentowane trawione są dwa - trzy razy szybciej niż mleko słodkie. Korzystnie wpływają na wydzielanie żółci i soków trawiennych w przewodzie pokarmowym oraz perystaltykę jelit. Z tych względów kefir polecany jest przez lekarzy i dietetyków osobom z zaburzeniami układu pokarmowego i rekonwalescentom.

Dobry dla kości

Kefirowi zawdzięczamy także usprawnienie procesów przyswajania białka i wapnia (przeciwdziała osteoporozie), obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi. Badania dowiodły, że kefir ma zdolność rozkładania związków rakotwórczych przyswajanych przez organizm wraz z żywnością. Dzięki substancjom antybiotycznym hamuje też rozwój chorobotwórczych bakterii występujących w przewodzie pokarmowym oraz dostarcza organizmowi witamin, głównie z grupy B (np. kwas foliowy, czyli witamina Bc).

Kefir doskonale gasi pragnienie i regeneruje siły. To niezawodne lekarstwo na pozbycie się kaca.

Zrób to sam

Kefir z ogórkami

Składniki: 2 ogórki świeże, szklanka kefiru, sól, pieprz, zielony koperek lub pietruszka, łyżeczka octu winnego

Wykonanie: Ogórki obrać i poszatkować. Szklankę kefiru zmiksować z solą i pieprzem, łyżeczką octu winnego, zielonym koperkiem. Dodać ogórki. Oziębić.

Co robią w mleku grzybki kefirowe?

Hodowla grzybków (ziaren) kefirowych upowszechniła się w ciągu XX wieku w całej Europie i z pewnymi modyfikacjami służy dzisiaj do wytwarzania smakowitych kefirów. Okazało się, że kaukascy górale wyhodowali niepowtarzalny twór przyrodniczy. Naukowcy nazywają go - zlepieńcem, lub zoogleą - czyli miniekosystemem żyjących w symbiozie bakterii i drożdży. Te pierwsze wytwarzają smakowity kwas mlekowy, a te drugie - dwutlenek węgla nadający kefirowi orzeźwiający, lekko musujący posmak.


Jak wynaleziono kefir?

Kefir odkryły przypadkowo żony kaukaskich górali. Po odczerpaniu części mleka (krowiego lub koziego) skrzepniętego na "zsiadłe" i uzupełnieniu glinianych naczyń do pełna okazywało się, że na ich ścianach tworzyły się podobne do kawałków kalafiora grzybki kefirowe. Zauważyły przy tym, że zsiadłe mleko z tych dzbanków ma aromatyczny przypominający grzyby zapach i smak. Ponieważ było bardziej smaczne od zwykłego zsiadłego mleka kefirowe grzybki zaczęto hodować i przeszczepiać z jednego naczynia pełnego mleka do drugiego.

A to ciekawe
Witamina Bc

Obecna w grzybkach kefirowych witamina Bc jest niezbędna w procesie tworzenia czerwonych krwinek, trawieniu białek pokarmowych i cukrów. Zwiększa witalność ludzi starszych, korzystnie wpływa na wygląd skóry i jest polecana kobietom w ciąży. Ponadto witamina Bc zapobiega łupieżowi, wzmacnia włosy i może opóźniać wystąpienie siwizny.

Ekspertka: Odpornośc budujemy przez cały rok. Co jeść, a czego unikać?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie