Liczi najlepsze jest jesienią i zimą. Jakie ma właściwości i zastosowanie? Jak jeść ten owoc, jaki ma smak i jak wyhodować liczi z pestki

Katarzyna Józefowicz
Owoce liczi coraz częściej można kupić świeże. A warto to zrobić, bo są smaczne i zdrowe. Najlepsze są jesienią i zimą, bo dojrzewają i są zbierane od października do kwietnia.
Owoce liczi coraz częściej można kupić świeże. A warto to zrobić, bo są smaczne i zdrowe. Najlepsze są jesienią i zimą, bo dojrzewają i są zbierane od października do kwietnia. Atulsomani (pixabay.com)
Udostępnij:
Liczi to egzotyczne owoce o ciekawym smaku i wielu składnikach korzystnych dla zdrowia. W naturze rosną na drzewach o wiecznie zielonych liściach. Owoce wiszące na długich szypułkach mogą kojarzyć się truskawkami lub malinami, ale nie mają z nimi wiele wspólnego. Pod chropowatą i twardą (ale cienką i kruchą) skórką owocu liczi znajduje się smaczny miąższ o perłowobiałym kolorze oraz spore nasiono. Podpowiadamy, jak jeść liczi, jak je kupować, wykorzystywać, a także – uprawiać w doniczce.

Spis treści

Liczi (lychee) – co to za owoc?

Moda na egzotyczne owoce trwa w najlepsze, dlatego na rynku pojawia się coraz więcej oryginalnych, owocowych ciekawostek z całego świata. Na półkach sklepowych, obok popularnych już bananów, pomarańczy, mandarynek, kiwi czy ananasów, coraz częściej można znaleźć też mango, papaję, awokado, figi, granaty, a także stosunkowo mało jeszcze popularne liczi.
Pochodzące z Chin owoce liczi chińskiej, nazywane też chińskimi śliwkami lub bliźniarkami smacznymi.

Polecamy też:

Jak wygląda liczi i jak rośnie

Owoce liczi są małe, okrągłe i dość niepozorne, ale bardzo smaczne. Ich galaretowaty, białawy, szklisty miąższ, przypomina konsystencją winogrona. Jest ukryty pod sztywną, ale cienką i kruchą skorupką i skrywa w swoim wnętrzu dość dużą, ciemną, błyszczącą pestkę (u odmian uprawnych pestka może być znacznie mniejsza).
Owoce liczi rosną na drzewach, które są średniej wielkości (do 9 m wys.), ale za to długowieczne i wiecznie zielone. Rosną w klimacie cieplejszym niż polski, m.in. w południowych Chinach i innych regionach południowo-wschodniej Azji, uprawiane są też m.in. w Australii i niektórych stanach USA.

Jakie właściwości mają owoce liczi?

Mimo swojej lekkości i delikatności, liczi nie jest jednak wyłącznie smaczną, egzotyczną przekąską, ale też bardzo wartościowym owocem, w którego skład wchodzi między innymi sporo witaminy C i błonnika oraz witaminy z grupy B, magnez, potas, fosfor, polifenole, kwas foliowy i cukry (fruktozę i glukozę). Ze względu na obecność polifenoli, spożywanie owoców liczi pomaga opóźniać proces starzenia się skóry, reguluje poziom cholesterolu (podwyższa poziom dobrego i obniża poziom złego), a nawet pomaga ograniczyć rozwój raka.

Duża zawartość witaminy C, wpływa też korzystnie na poprawę działania układu odpornościowego, a potas reguluje ciśnienie krwi. Ze względu na zawartość cukru, owoce nie są jednak pozbawione kalorii. Kaloryczność liczi wprawdzie nie jest zbyt wysoka i wynosi ok. 70 kcl w 100 g, ale owoców nie poleca się osobom będącym na diecie odchudzającej, a także cierpiącym na cukrzycę.

Czytaj także:

Jak smakują owoce liczi

Dojrzałe liczi są bardzo soczyste i mają słodki, lekko kwaskowaty smak.

Jak jeść liczi

Owoce liczi najlepiej spożywać na surowo lub dodawać do sałatek, surówek czy deserów (np. lodów, kremów, deserów czekoladowych, galaretek). Pasują też do dań z ryb i owoców morza. Doskonale nadają się również na soki i syropy. Owoce można też zamrażać, a nawet suszyć.
Liczi należy obrać ze skórki. Jest ona krucha i łatwo odchodzi od miąższu. Można ją obrać palcami (jak gotowane jajko), jedynie do nacięcia skórki może przydać się nożyk. Miąższ można odkroić od pestki, albo zjeść jak czereśnię, wypluwając pestkę.

Uwaga: nie należy jeść, ani rozgryzać pestki liczi (jest lekko toksyczna), ani owoców o pożółkłym miąższu (są zepsute).

Jak kupować owoce liczi

Zanim jednak zdecydujemy się kupić liczi w sklepie, musimy sprawdzić czy są dojrzałe i świeże. W przypadku tych owoców jest to bardzo ważne, gdyż liczi dojrzewa wyłącznie na drzewach i już po kilku dniach traci świeżość. Jedynie niektóre odmiany hodowlane, można przechowywać w chłodniach przez dłuższy czas (ok. 2 miesięcy).

Liczi najlepiej kupować w okresie jesienno-zimowym, gdyż wtedy są najświeższe i najtańsze (sezon na zbiór owoców trwa od października do kwietnia). Dojrzałe, świeże liczi powinno mieć równomiernie wybarwioną skórkę (zwykle jasnoczerwoną, choć bywają też odmiany różowe i żółte), jędrny, soczysty, półprzeźroczysty miąższ i błyszczącą pestkę. Jeśli skórka jest zbrązowiała lub mocno czerwona, a widoczne na niej wypustki są spłaszczone, może to oznaczać, że owoc jest nieświeży lub przejrzały.

Jak wyhodować liczi z pestki

Podobnie jak wiele innych egzotycznych owoców, liczi możemy uprawiać w mieszkaniu. Wprawdzie w warunkach domowych owoców się raczej nie doczekamy, ale egzotycznie wyglądające drzewko może być niebagatelną ozdobą wnętrza.
Wyhodowanie liczi z pestki jest trudne i rzadko kończy się powodzeniem, gdyż pestka szybko traci zdolność kiełkowania.

Jeśli uda nam się kupić świeże i dojrzałe owoce liczi, należy wyjąć pestkę i oczyścić ją z resztek miąższu. Dobrym pomysłem jest namoczenie jej w wodzie – przez dobę lub dwie (przyspiesza to kiełkowanie). Następnie pestkę umieszcza się poziomo w doniczce z przepuszczalną ziemią. Po tygodniu-dwóch powinna wykiełkować. Jeśli się to uda i liczi podrośnie, uważajmy przy przesadzaniu sadzonki do większej doniczki. Roślina będzie miała długi, palowy korzeń, który łatwo uszkodzić.
Jeśli uprawa liczi z pestki nie powiedzie się, możemy też spróbować kupić podrośniętą sadzonkę.

Jak uprawiać liczi w doniczce

Niestety, choć liczi to roślina bardzo ciekawa, nie jest łatwa w uprawie i ma niezwykle wysokie wymagania. Przede wszystkim oczekuje:

  • bardzo dużo światła (ale nie może być bezpośrednio mocno nasłoneczniona),
  • sporej wilgotności powietrza (nawet 70%),
  • częstego zraszania liści,
  • umiarkowanej temperatury – lubi ciepło (ok. 20-24°C), ale nie znosi upałów, nie toleruje też chłodu, dlatego temperatura w pomieszczeniu nie może spadać poniżej 15°C.

Uprawa liczi – na co zwrócić uwagę

Roślina musi mieć też zapewnione stale lekko wilgotne podłoże, które nie może być jednak mokre, gdyż jej korzenie szybko gniją. Liczi nie należy też podlewać twardą wodą, bo zacznie zasuszać liście. Roślina jest też bardzo wrażliwa na zasolenie podłoża, dlatego z jej nawożeniem także należy być bardzo ostrożnym. Z powodu wysokich wymagań wilgotnościowych i świetlnych, zimą liczi trzeba sztucznie doświetlać, a w pobliżu doniczki umieścić nawilżacz powietrza.

Bezpłatne szczepienia przeciw grypie w całej Polsce

Wideo

Materiał oryginalny: Liczi najlepsze jest jesienią i zimą. Jakie ma właściwości i zastosowanie? Jak jeść ten owoc, jaki ma smak i jak wyhodować liczi z pestki - RegioDom.pl

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie