Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
By dieta była odpowiednio zbilansowana, a więc zapewniała w...
fot. Hermes Rivera / Unsplash

Masz insulinooporność? Poznaj 11 najlepszych wskazówek, jak sobie poradzić ze skłonnością do cukrzycy!

Zachowaj balans

By dieta była odpowiednio zbilansowana, a więc zapewniała w odpowiednich proporcjach proteiny, węglowodany i tłuszcze, należy szykować posiłki w następujący sposób. Połowę talerza powinny wypełniać świeże, gotowane lub pieczone warzywa, stanowiące źródło witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Pełnoziarniste produkty zbożowe (z kolejnych slajdów dowiesz się, jakie są polecane) zapewniające węglowodany złożone, powinny zajmować ok. 30 procent talerza. Ok. 15 procent należy przeznaczyć na produkty proteinowe, a więc chude mięso, nabiał, ryby lub strączki. Do każdego posiłku konieczny jest dodatek odrobiny zdrowego tłuszczu.

Zobacz również

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Górnikiem Zabrze

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Górnikiem Zabrze

233. rocznica uchwalenia Konstytucji 3 Maja w Bejscach. Jak świętowano? [ZDJĘCIA]

233. rocznica uchwalenia Konstytucji 3 Maja w Bejscach. Jak świętowano? [ZDJĘCIA]

Polecamy

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek

Zaskakujące pesto z pokrzywy. Poznaj przepis na bombę witaminową i smaczny dodatek

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia

Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera i w ekspresowym tempie

Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Zrobisz je bez miksera i w ekspresowym tempie