Ocet znany jest od starożytności – jako przyprawa, ale przede wszystkim jako środek konserwowania mięsa, ryb i jarzyn.
W starożytnych Chinach dzbanek na ocet był symbolem życia. Od tysiącleci ludzie używają octu do pielęgnacji ciała. Kwaśna kąpiel z dodatkiem 2-3 filiżanek octu jabłkowego oczyszcza i pielęgnuje zanieczyszczoną i tłustą skórę, działając jednocześnie pobudzająco (octowych kąpieli zażywała sama królowa Kleopatra).
Znakomita jest kąpiel octowo-cytrynowa o działaniu odświeżającym. Wystarczy zalać octem trzy drobno pokrojone cytryny i pozostawić na dwie godziny, po czym przecedzić do gorącej kąpieli.
Ocet działa zbawiennie również na włosy – płukanie ich w słabym roztworze octu jabłkowego pozwala dokładnie usunąć resztki piany i zapobiega przetłuszczaniu się. Stare domowe recepty mówią również o tym, że regularne dodawanie octu do ostatniego płukania włosów opóźnia ich siwienie.
Przyprawianie potraw octem pobudza przemianę materii dzięki zawartym w occie kwasom octowym. Mirosław Drewniak, szef kuchni promnickiej, wręcz odradza zastępowanie octu sokiem z cytryny, lansowanym w latach siedemdziesiątych.
Przewodnik po octach, przygotowany przy pomocy
Mirosława Drewniaka, szefa kuchni hotelowej w Promnicach
lub paprykę chili, czosnek.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?