Ocet dobry na wszystko

Jolanta Pierończyk
Ocet znany jest od starożytności – jako przyprawa, ale przede wszystkim jako środek konserwowania mięsa, ryb i jarzyn. W starożytnych Chinach dzbanek na ocet był symbolem życia.

Ocet znany jest od starożytności – jako przyprawa, ale przede wszystkim jako środek konserwowania mięsa, ryb i jarzyn.

W starożytnych Chinach dzbanek na ocet był symbolem życia. Od tysiącleci ludzie używają octu do pielęgnacji ciała. Kwaśna kąpiel z dodatkiem 2-3 filiżanek octu jabłkowego oczyszcza i pielęgnuje zanieczyszczoną i tłustą skórę, działając jednocześnie pobudzająco (octowych kąpieli zażywała sama królowa Kleopatra).

Znakomita jest kąpiel octowo-cytrynowa o działaniu odświeżającym. Wystarczy zalać octem trzy drobno pokrojone cytryny i pozostawić na dwie godziny, po czym przecedzić do gorącej kąpieli.

Ocet działa zbawiennie również na włosy – płukanie ich w słabym roztworze octu jabłkowego pozwala dokładnie usunąć resztki piany i zapobiega przetłuszczaniu się. Stare domowe recepty mówią również o tym, że regularne dodawanie octu do ostatniego płukania włosów opóźnia ich siwienie.

Przyprawianie potraw octem pobudza przemianę materii dzięki zawartym w occie kwasom octowym. Mirosław Drewniak, szef kuchni promnickiej, wręcz odradza zastępowanie octu sokiem z cytryny, lansowanym w latach siedemdziesiątych.


Przewodnik po octach, przygotowany przy pomocy
Mirosława Drewniaka, szefa kuchni hotelowej w Promnicach

  • OCET BALSAMICZNY – pozyskuje się go z osadu, który zostaje na dnie beczki po fermentacji wina; bardzo długo leżakuje; gęsty, zawiesisty, bardzo zdrowy. Włosi i Francuzi piją go wprost z butelki (we Włoszech są nawet Targi Octu). Używany jest do przyprawiania sałat, do napojów, do marynowania mięsa.

  • OCET WINNY (biały i czerwony) jest efektem przedłużonej fermentacji wina. Można nim zakwaszać nawet modrą kapustę (unikajmy stosowania do tego octu spirytusowego).

  • OCET JABŁKOWY – można wyprodukować go nawet samemu. Wystarczy doprowadzić jabłka do stanu wina, a wino do octu poprzez stałą fermentację (każde wino tym sposobem przechodzi w ocet). Następnie zapasteryzować, żeby przerwać fermentację. Po otwarciu przechowywać w lodówce (nie tylko zresztą jabłkowy).

  • OCET SPIRYTUSOWY – używać tylko do marynat.

  • OCET SMAKOWY – tę grupę octów można przygotować samemu, dodając gałązki ziół (rozmaryn, bazylia, cząber, estragon)
    lub paprykę chili, czosnek.
  • Ziemia polskich rolników warta miliony

    Wideo

    Komentarze

    Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

    Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

    Podaj powód zgłoszenia

    Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
    Dodaj ogłoszenie