Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pod kontrolą lekarza

Mariola Marklowska
Ta dieta jest bardzo rygorystyczna i wymaga nadzoru doświadczonego lekarza, ale przynosi efekty. Jej autor – dr Max Gerson z Instytutu w Teksasie – stworzył ją z myślą o sobie, ponieważ cierpiał na silne ...

Ta dieta jest bardzo rygorystyczna i wymaga nadzoru doświadczonego lekarza, ale przynosi efekty. Jej autor – dr Max Gerson z Instytutu w Teksasie – stworzył ją z myślą o sobie, ponieważ cierpiał na silne migreny. Z czasem zauważył, że jest skuteczna również w leczeniu innych schorzeń, m. in.: zapalenia stawów, chorób serca, cukrzycy, niewydolności nerek, chorób zwyrodnieniowych, a nawet nowotworów. Z powodzeniem leczył nią ludzi cierpiących na czerniaki, raka okrężnicy, kości, płuc, mózgu, prostaty, piersi i ziarnicę.


Warzywa, owoce i soki

Jedną z głównych zasad, na których dr Gerson oparł swoją filozofię żywienia, jest istnienie silnego związku między zanieczyszczeniami środowiskowymi (toksyny, chemikalia, leki itd.), przedostającymi się do organizmu wraz z pożywieniem, a osłabieniem układu immunologicznego. Jeśli chcemy zwiększyć odporność, powinniśmy jeść owoce i warzywa oraz pić soki. Dostarczają one organizmowi niezbędnych witamin, minerałów, enzymów i innych składników pokarmowych. Zawarte w nich składniki pobudzają organizm do naturalnej obrony i regenerują uszkodzone tkanki.

Gerson radzi, aby przez pierwsze 6-12 tygodni umieścić w swoim jadłospisie tylko owoce i warzywa, spożywane w postaci naturalnej, sałatek, świeżo wyciskanych soków lub duszone w sosie własnym. Dopuszcza jedzenie ziemniaków, płatków owsianych, chleba żytniego i zupy Hipokratesa. Przygotowując potrawy trzeba się jednak obejść bez soli.


Jak najwięcej potasu

Po zakończeniu pierwszego, bardzo restrykcyjnego etapu stosowania diety, można dodać do jadłospisu białko zwierzęce w postaci chudego sera bez soli lub naturalnego, beztłuszczowego jogurtu. Można jeść i pić dowolne ilości, nawet w nocy. Trzeba jednak wyeliminować sód, a spożywać jak największe ilości potasu. Potrawy są łatwo i szybko trawione, a ponadto z organizmu usuwane są toksyny i niestrawione resztki.

Dieta Gersona jest naturalna, bogata w płyny, witaminy, minerały, enzymy i inne substancje bioaktywne, natomiast uboga w sód i tłuszcz.


Co trzeba jeść

x OWOCE – banany, mandarynki, brzoskwinie, melony, czereśnie, wiśnie, morele, grejpfruty, pomarańcze, gruszki, porzeczki, jabłka, śliwki, winogrona, mango. Powinny być świeże lub duszone we własnym soku (gruszki i śliwki są w tej postaci łatwiej strawne). Zabronione są owoce z puszek i słoików.
x SOKI OWOCOWE I WARZYWNE – w sumie należy pić 13 szklanek soków dziennie, mniej więcej co godzinę 1 szklankę. Powinny być świeżo wyciśnięte i natychmiast wypite, żeby nie straciły na wartości. Szerokim łukiem trzeba omijać soki z puszek i kartoników. Najbardziej zalecane są soki: jabłkowo-marchwiowy (4 szklanki dziennie) i sok z zielonych części roślin (również 4 szklanki dziennie). Uzupełnieniem powinny być soki z pomarańczy (1 szklanka na śniadanie), winogron, grejpfrutów, jabłek i pomidorów oraz przeciery (surowy lub gotowany z jabłek oraz marchwiowo-jabłkowy).
x JARZYNY I SURÓWKI – świeże i wyłącznie z pojedynczych gatunków warzyw. Szczególnie zalecane są: marchew, seler, pomidory, cykoria, kalafior, rzodkiew, szczypiorek. Nie należy ich ze sobą mieszać. Można je przyprawić sosem sałatkowym.
x ZUPA HIPOKRATESA – z 1 średniego selera korzeniowego lub 3-4 zewnętrznych pędów selera naciowego, 1 średniego korzenia pietruszki, 2 małych porów lub 2 małych cebul, kilku ząbków czosnku, 1/2 małego pęczka zielonej pietruszki, 70 dag pomidorów (zimą można z nich zrezygnować) i 50 dag ziemniaków. Jarzyn się nie obiera, a jedynie dokładnie myje i szoruje, grubo kraje, zalewa wodą – do takiej wysokości, by pokryła jarzyny. Garnek stawia się na dużym ogniu i doprowadza do wrzenia. Potem zmniejsza się ogień i gotuje na nim zupę przez 2,5 – 3 godziny. Kiedy składniki są już miękkie, należy je zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.
x ZIEMNIAKI – można je jeść na obiad i kolację. Pieczone, gotowane w mundurkach (nadają się do tego tylko wczesne), w postaci sałatki z sosem, puree lub krakersów ziemniaczanych przygotowanych w tosterze lub piekarniku.
x PŁATKI OWSIANE – zalecane są na śniadanie. Można je serwować z wodą, surowymi tartymi jabłkami, bananem, brązowym cukrem, miodem, musem jabłkowym, duszonymi śliwkami, brzoskwiniami, morelami, surowymi winogronami itd., ale nie z mlekiem!


Co jest zabronione

x nikotyna
x sól i wszystkie jej zamienniki
x produkty butelkowane rafinowane
x produkty puszkowane solone
x produkty mrożone
x produkty wędzone
x przetwory siarczynowane
x marynaty
x zupy w proszku
x alkohol
x biała mąka
x ananasy
x napoje gotowe ze sklepu
x awokado – zawiera zbyt dużo kwasów tłuszczowych
x ogórki – zawierają zbyt dużo sodu i źle się łączą z sokami (powodują niestrawność)
x ciastka
x olej (z wyjątkiem lnianego tłoczonego na zimno)
x cukier
x orzechy – zawierają zbyt dużo kwasów tłuszczowych
x cukierki
x owoce jagodowe (z wyjątkiem porzeczek) – zawarte w nich kwasy aromatyczne wywołują niekorzystne reakcje w organizmie
x czekolada
x ostre przyprawy (np. pieprz, papryka)
x soda oczyszczona w potrawach
x grzyby
x kiełki
x herbata (z wyjątkiem mięty)
x warzywa strączkowe i produkty otrzymywane z nich – powodują gazy i są przyczyną wzdęć
x kakao
x kawa, również rozpuszczalna
x śmietana, masło, jogurt zawierający tłuszcz, jaja, ser z zawartością tłuszczu
x tłuszcze
x lody
x woda mineralna.
Nie powinno się używać kuchenki mikrofalowej, szybkowaru, naczyń i sztućców aluminiowych, ani folii aluminiowej. Polecane są wyroby ze stali nierdzewnej, szkła, emaliowane i ceramiczne.


Przykładowy jadłospis

Śniadanie: 1 szklanka soku owocowego lub warzywnego, płatki owsiane i duszone owoce (np. śliwki lub gruszki).
Obiad: surówka, 1 szklanka ciepłej zupy Hipokratesa, 1 szklanka soku, 1 duży pieczony ziemniak, jarzyny gotowane, duszone lub surowe owoce.
Kolacja: surówka, 1 szklanka ciepłej zupy Hipokratesa, 1 szklanka soku, 1 duży pieczony ziemniak, jarzyny gotowane, surowe lub suszone owoce.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bielawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto