Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pomysł na błyskawiczne śniadanie? Pasta jajeczna z makrelą na kanapki. Łatwy przepis na wiosenne śniadanie

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszna, wiosenna pasta jajeczna, kanapkowa z makrelą, szczypiorkiem i rzodkiewką. Zobacz, jak prosto możesz przygotować ją na śniadanie. Kliknij w galerię.
Pyszna, wiosenna pasta jajeczna, kanapkowa z makrelą, szczypiorkiem i rzodkiewką. Zobacz, jak prosto możesz przygotować ją na śniadanie. Kliknij w galerię. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na szybkie i smaczne śniadanie? Mamy dla ciebie przepis na błyskawiczną, prostą i do tego pyszną pastę jajeczną z makrelą, idealną na kanapki. Proponujemy dodać do niej szczypiorek i rzodkiewkę. Całość możesz doprawić majonezem lub serkiem wiejskim. Sprawdź i wypróbuj nasz przepis na pastę jajeczną z makrelą. Zobacz, jak ją zrobić krok po kroku.

W skrócie

Przepisy na śniadanie

Śniadanie to ważny posiłek, który dodaje energii i pomaga właściwie rozpocząć dzień. Warto nastawić budzik o 10 minut wcześniej, by spokojnie przygotować i zjeść domowy posiłek.

- Rozpoczynając dzień od śniadania dostarczamy organizmowi energię niezbędną do efektywnego rozpoczęcia dnia. Najlepiej, aby śniadanie stanowiło 25-30 proc. energii całodziennej diety, czyli przy diecie 2000 kcal powinno dostarczyć 500-600 kcal, np. 3 łyżki płatków owsianych z orzechami i mlekiem oraz kanapka z wędliną i sałatką z pomidorów i ogórków z sosem winegret - czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Na śniadanie możesz przygotować np.:

Mamy dla ciebie przepis na pastę jajeczną, kanapkową z makrelą. Proponujemy dodać do niej szczypiorek i rzodkiewkę, a całość doprawić majonezem, solą i pieprzem.

Jeśli nie lubisz makreli, możesz zastąpić ją np. tuńczykiem. Zamiast majonezu świetnie sprawdzi się kilka łyżek serka wiejskiego.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować pyszną pastę kanapkową z makrelą i jajkami:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Przepis na pastę jajeczną z makrelą na kanapkę

(porcja dla 2-3 osób, czas przygotowania: 15 minut)

Życzymy smacznego!
Życzymy smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 170 g filetu z makreli w oleju
  • 2 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • ok. 4 rzodkiewki
  • 2 łyżeczki majonezu lub 3 łyżki serka wiejskiego
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Jak zrobić pastę jajeczną z makrelą?

  1. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Makrelę odcedź z oleju i przełóż do miseczki.
  3. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj.
  4. Rzodkiewkę umyj i pokrój w drobną kostkę.
  5. Jajka obierz i drobno posiekaj. Możesz użyć np. krajalnicy do jajek.
  6. Dopraw całość majonezem, solą i pieprzem i wymieszaj.

Życzymy smacznego!

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pomysł na błyskawiczne śniadanie? Pasta jajeczna z makrelą na kanapki. Łatwy przepis na wiosenne śniadanie - Strona Kuchni

Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto