Panettone to baba z ciasta drożdżowego z dużą ilością bakalii – rodzynek, skórki pomarańczowej i cytrynowej, zrobiona z mąki, cukru, masła, żółtek i drożdży.
Włosi jedzą panettone najczęściej w Święta Bożego Narodzenia, ale we włoskich cukierniach goszczą również inne odmiany tego ciasta, np. wielkanocna veneziana lub colomba zrobiona na tej samej bazie co panettone, ale z dużą ilością skórki pomarańczowej, wypiekana w kształcie gołębia udekorowana migdałami.
– Sekretem doskonałości panettone jest proces wyrabiania tego ciasta – mówi Zdzisław Bartelak z częstochowskiej firmy cukierniczej Consonni. – Jeśli zaczęlibyśmy wyrabiać panettone dziś o godz. 6.00 rano, jego wypiek będzie możliwy dopiero na drugi dzień wieczorem.
Forma papierowa, czyli pas papieru piekraniczego, którym owinięte jest każde panettone, nadaje kształt babie. – Skrępowana nim musi urosnąć do góry, ma być wysoka, puszysta, z pięknymi owalnymi dziurami – rozmarza się Zdzisław Bartelak.
– Bardzo istotne jest to, że prawdziwe, doskonałe panettone powinno być przygotowywane na drożdżach naturalnych. W naszej cukierni także drożdże przygotowujemy sami, a „matka” drożdży ma ponad 24 lat. – dodaje cukiernik.
Panettone to ciasto słodkie, aromatyczne, bardzo syte i pożywne – w 800-gramowej babce jest aż 120 g masła. Do tego wysokiej jakości mąka, żółtka, cukier i mnóstwo bakalii... Mmmm, pycha! 300 g panettone kosztuje ok. 9,90 zł, 800 g ok. 21.50 zł.
– Ciasto nie jest tanie, ale to nie jest zwykła drożdżowa baba. Porównywanie go do innych drożdżowych ciast, to tak jakby zestawianie malucha z mercedesem – podsumowuje pan Zdzisław.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?