Smakowity pępek Wenus

(karo)
Małe nadziewane pierożki – tortellini i tortelli – to kolejna włoska specjalność, w której lubują się polskie podniebienia. Możemy ich spróbować w włoskiej restauracji, możemy kupić gotowe na dziale ...

Małe nadziewane pierożki – tortellini i tortelli – to kolejna włoska specjalność, w której lubują się polskie podniebienia. Możemy ich spróbować w włoskiej restauracji, możemy kupić gotowe na dziale garmażeryjnym, wreszcie możemy je sami zrobić w domu.

Tortellini

Na ciasto do tortellini potrzebować będziemy: 150 g mąki, 2 jajka, odrobinę oliwy z oliwek, sól. Mąkę należy przesiać na stolnicę i w środku zrobić zagłębienie. Dodać sól oraz jaja i zagnieść ciasto na elastyczną masę. Uformować kulę, zawinąć w wilgotną, bawełnianą ściereczkę i odstawić na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkować, i wykroić koła o średnicy 5 cm. Na środek wyciętych kół nakładać niewielkie ilości farszu. Klasyczne tortellini nadziewane są farszem mięsnym, ale swoich zwolenników mają również nadzienia z dyni, sera ricotta, szpinaku czy łososia. Składamy ciasto z farszem w półksiężyce – każdy pierożek zwijając wokół palca jak pierścień i zlepiając obydwa jego końce. Ten kształt ma symbolizować pępek Wenus i tak też często nazywane są te małe pierożki. Gotujemy je w rosole warzywnym lub mięsnym ok. 5 minut.


Tortelli

Podobnie ma się sprawa w przypadku tortelli, większych, kwadratowych pierożków, które możemy wykonać z opisanego powyżej ciasta. Różnica polegać będzie jedynie na wykrawaniu ciasta, w tym przypadku w kwadraty. Tortelli najczęściej podaje się w rosole, ale mogą też być świetną bazą sałatki np. z brokułami i pomidorami. I tortellini, i tortelli możemy zrobić sami, ale bardzo dobre są również gotowe pierożki, które można kupić w sklepach garmażeryjnych i hipermarketach. Tortelli, doskonałe z nadzieniem grzybowym czy łososiowym, możemy podać z śmietaną i parmezanem, sosem ragu – mięso duszone z cebulką, marchewką, parmezanem, z dodatkiem wina, bulionu i przypraw – bądź z masłem, parmezanem i świeżą szałwią. Za gotowe tortellini zapłacimy od 10 zł do 18 zł.

Najnowsze oferty na Black Friday

Materiały promocyjne partnera

Restauratorzy załamani decyzją premiera

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3