Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym zjadamy...
fot. teresaterra/123RF

Święta na diecie? Poznaj proste przepisy, które pozwolą uniknąć objawów niestrawności, w tym bólu brzucha, zgagi i uporczywych wzdęć

Pieczona ryba

Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym zjadamy największe ilości ryb w ciągu roku. Są one źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz cennych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6. Te nienasycone kwasy tłuszczowe mają właściwości przeciwzakrzepowe oraz redukują ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego i miażdżycy.

Tradycyjne smażenie warto zastąpić pieczeniem w piekarniku. Umytą wcześniej rybę trzeba umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny, przyprawić do smaku i przykryć przykrywką. Następnie należy naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec 8-10 minut na każde 100 g ryby.

Tak przygotowane mięso będzie soczyste, ponieważ przykrycie chroni przed nadmiernym odparowaniem wody.

Zobacz również

Szpital Uniwersytecki w Krakowie podsumowuje: nowy budynek, zakup aparatury ...

Szpital Uniwersytecki w Krakowie podsumowuje: nowy budynek, zakup aparatury ...

Niebezpieczne znalezisko w Sokołowie Dolnym. W akcji policjanci i saperzy

Niebezpieczne znalezisko w Sokołowie Dolnym. W akcji policjanci i saperzy

Polecamy

Skalne Miasto robi furorę: cud natury ukryty przy polskiej granicy

Skalne Miasto robi furorę: cud natury ukryty przy polskiej granicy

Puchar Tymbarku: Kolejni kadrowicze z Dolnego Śląska?

Puchar Tymbarku: Kolejni kadrowicze z Dolnego Śląska?

Tygodniowy przegląd prasy w Bielawie, (28.04-4.05.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Bielawie, (28.04-4.05.2024)