Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dieta obfitująca w cukier zwiększa ryzyko wystąpienia kilku...
fot. stockking/freepik

To najgorsze produkty dla twojego układu odpornościowego. Nie jedz ich, jeśli nie chcesz chorować

Słodycze i słodkie napoje

Dieta obfitująca w cukier zwiększa ryzyko wystąpienia kilku chorób przewlekłych (m.in. choroby wieńcowej serca i cukrzycy typu 2), a także ograniczać zdolność układu odpornościowego do zwalczania chorób. Co więcej, wykazano, że wysoki poziom cukru we krwi może zaburzać funkcjonowanie bariery jelitowej i zaburzać równowagę bakterii jelitowych, co może zmieniać odpowiedź immunologiczną i zwiększać podatność organizmu na infekcje.

Ograniczenie spożycia żywności i napojów o wysokiej zawartości dodanego cukru (ciast, lodów, słodyczy i słodkich napojów) może poprawić ogólny stan zdrowia i korzystnie wpłynąć na układ odpornościowy.

Zobacz również

Dziecko wywróciło się na hulajnodze elektrycznej. Jest w szpitalu

Dziecko wywróciło się na hulajnodze elektrycznej. Jest w szpitalu

Stadion Wisły Kraków z drona. Najnowsze zdjęcia

Stadion Wisły Kraków z drona. Najnowsze zdjęcia

Polecamy

Dzięki open source gospodarkę UE zasila nawet 400 mld zł

Dzięki open source gospodarkę UE zasila nawet 400 mld zł

Akcja policji w całej Polsce. Kierowcy dostaną ostrzeżenia

Akcja policji w całej Polsce. Kierowcy dostaną ostrzeżenia

Sałatka z San Francisco do obiadu. Przepis z Glukozowej Rewolucji

Sałatka z San Francisco do obiadu. Przepis z Glukozowej Rewolucji