Wakacje alergika

(Mat)
Oczywiście urlop w wydaniu alergika nie odbiega w jakiś szczególny sposób od urlopu osoby pozbawionej tej dolegliwości. Natomiast prawda jest taka, że wiele rodzajów alergii jest zależnych od pory roku i zwykle nasila ...

Oczywiście urlop w wydaniu alergika nie odbiega w jakiś szczególny sposób od urlopu osoby pozbawionej tej dolegliwości. Natomiast prawda jest taka, że wiele rodzajów alergii jest zależnych od pory roku i zwykle nasila się w miesiącach wiosenno-letnich. W istocie alergicy najlepiej się czują od listopada do stycznia, no ale… trudno byłoby tym okresie zażywać kąpieli tak słonecznych, jak i morskich.

W przypadku osoby uczulonej na pyłki wybór miejsca wakacyjnego wypoczynku powinien być poprzedzony zapoznaniem się z tzw. mapą kalendarza pylenia, bowiem w różnych częściach kraju pylenie poszczególnych drzew i traw przebiega w nieco innym okresie. Bywa, że różnice czasowe w pyleniu między różnymi zakątkami Polski wynoszą nawet 2-3 tygodnie! Jeżeli zdecydujemy się na wyjazd zagranicę należy koniecznie sprawdzić jakie pyłki mogą unosić się w powietrzu w wybranym kraju, a nawet jego konkretnej okolicy. Inna rzecz, że im dalej na południe Europy, tym dla alergików bezpieczniej.


Uwaga na owady!

Wakacje szczególnie sprzyjają wypadom za miasto, gdzie nietrudno o ukąszenie komara, pszczoły, osy, a nawet trzmiela czy szerszenia. Te ostatnie są szczególnie niebezpieczne dla alergików. Najczęściej w miejscu użądlenia powstaje pokrzywka oraz odczyn zapalny, któremu towarzyszy ból, pieczenie i uczucie rozpierania. Znika on zwykle w ciągu 2-3 dni, jednak w przypadku nasilonej alergii może dojść do obrzęku śluzówek jamy ustnej, czyli warg, języka, krtani. Powoduje to trudności w oddychaniu i może prowadzić do silnych duszności, a nawet śmierci. Alergicy powinni więc w sposób szczególny zabezpieczać ciało przed owadami za pomocą specjalnych kremów, maści oraz odpowiedniego stroju.

Dieta bez uczulenia
Odgrywa duże znaczenie w leczeniu i zawsze powinna być dobrana indywidualnie. W okresie wiosenno-letnim na rynku pojawia się wiele świeżych warzyw i owoców, które jednak bardzo często uczulają m.in. ze względu na dużą zawartość środków chemicznych używanych do nawożenia. Dlatego najlepiej jeść warzywa i owoce tylko ze sprawdzonych źródeł. Poza tym osoby z alergią pokarmową powinny unikać:
- mleka i jego przetworów (w tym niestety i lodów mlecznych)
- jajek
- czekolady
- orzechów
- żółtych serów
- owoców cytrusowych (np. kiwi, mandarynek)
- truskawek
- pomidorów
- czerwonego mięsa (np. wołowiny, cielęciny)
- ryb

Co uczula?

Alergen Objawy
Roztocza kurzu domowego astma, katar sienny
Pyłki traw i drzew oraz pleśnie astma, katar sienny
Sierść zwierząt domowych katar sienny, astma, zmiany skórne
Produkty spożywcze i leki objawy żołądkowo-jelitowe, pokrzywka, obrzęk naczyniowy, wstrząs anafilaktyczny
Jady os i pszczół pokrzywka, wstrząs anafilaktyczny
Ukąszenia komarów zmiany skórne

Ziemia polskich rolników warta miliony

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie