Wartość odżywcza ryb

Mariola Marklowska, Agata Pustułka
Ryby zbyt rzadko goszczą na polskich stołach, a szkoda, bo ich wartość dla naszego zdrowia jest bezcenna. Oto dowód... TŁUSTE RYBY (ŚLEDŹ, MAKRELA, ŁOSOŚ, SARDYNKI, PSTRĄG) Kcal: 135–240* Białko: 20–26 ...

Ryby zbyt rzadko goszczą na polskich stołach, a szkoda, bo ich wartość dla naszego zdrowia jest bezcenna. Oto dowód...

TŁUSTE RYBY (ŚLEDŹ, MAKRELA, ŁOSOŚ, SARDYNKI, PSTRĄG)
Kcal: 135–240*
Białko: 20–26 g
Żelazo: 0,4–2 mg
Tłuszcz: 5–17 g.
Tłuste ryby są bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminy B12 (6–28 mcg).
Smażone młode ryby należące do tłustych, takie jak sardynki, sardele i śledzie, są bardzo dobrym źródłem wapnia, ponieważ zjada się nie tylko ich mięso, lecz również ości. Porcja ryby (100 g) zawiera więcej wapnia, niż wynos zalecane osobie dorosłej jego dzienne spożycie.

RYBY O BIAŁYM MIĘSIE (DORSZ, PŁASTUGA, SOLA, WITLINEK, KARP)
Kcal: 96–104
Białko: 19–23 g
Żelazo: 0,4–1 mg
Tłuszcz: 0,6–2 g
Dorsz jest w wielu krajach najpopularniejszą rybą. Jest sprzedawany świeży i mrożony.

RYBY W PUSZKACH (SARDELE, SARDYNKI, TUŃCZYK)
Kcal: 99–280 (w zależności od tego czy ryba jest konserwowana w oleju, czy w solance)
Białko: 19–27 g
Żelazo: najwyższa zawartość w pastach rybnych (9 mg) i sardynkach (3 mg)
Tłuszcz: od 0,6 g (tuńczyk w solance) do 20 g (sardele w oleju)
Chociaż tłuste ryby są na ogół doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, tuńczyk w puszce zawiera ich niewiele, ponieważ większość oleju usuwana jest przed zakonserwowaniem. Ryb o białym mięsie nie konserwuje się, ponieważ w puszce traci ono kolor.

PALUSZKI RYBNE
Kcal: 200
Białko: 15 g
Żelazo: 0,8 mg
Tłuszcz: 9 g
Paluszki rybne pojawiły się w Wielkiej Brytanii w roku 1955 i do dziś są bardzo popularne. Każdego roku spożywa się ich blisko 22 000 ton – z czego jedną czwartą konsumują dorośli powyżej 45. roku życia.

RYBY WĘDZONE (MAKRELE, ŁOSOŚ, ŚLEDŹ)
Kcal: 142 (łosoś) 354 (makrela)
Białko: 19–25 g
Żelazo: 0,6–1,6 mg
Tłuszcz: 4,5 g (łosoś), 3 g (makrela)
Podczas wędzenia ryby nie tracą witaminy D ani korzystnych dla organizmu kwasów tłuszczowych omega-3. Śledzie wędzone są ciągle najpopularniejszym rodzajem ryby wędzonej.

* Składniki odżywcze podane są dla 100 g

Ziemia polskich rolników warta miliony

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie