Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkanocne przepisy

Redakcja MM
Redakcja MM
fot. Makarony Międzybrodzkie
Od wielu lat podtrzymywana jest tradycja świątecznego śniadania w wielkanocną niedzielę. Prezentujemy poniżej przepisy, które umilą świąteczny czas, a jednocześnie zapewnią wspaniały smak świąt.

Żurek staropolskiSkładniki:          - kości wędzone od schabu - ½ kg - marchew - 1 średnia szt. - seler - ½ średniej szt. - woda - ok. 2,5l - liść laurowy - 3 szt. - ziele angielskie - 5-6 ziarnek - gotowy zakwas na żurek - 1 butelka ok. 350ml - śmietana kwaśna 18% - 300ml - sól, pieprz do smaku - czosnek - 3 ząbki - biała kiełbasa surowa - ½ kg - jajka ugotowane na twardo - makaron – 250g   Wykonanie:   1.      Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy posolić i gotować, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie. 2.      Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości. 3.      Białą kiełbasę musimy podsmażyć na patelni na złoty kolor, po czym przykryć ją pokrywą i poddusić. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty czosnek. 4.      Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka.  Czytaj również:  Do święconki i na wielkanocny stół pamiętajmy o chrzanieMakaronowa wstążka z białą kiełbasą w sosie chrzanowym   Składniki:   - 250g makaronu wstążki - 250g surowej białej kiełbasy - 2 łyżki oleju                                                                                   - 3 łyżki tartego chrzanu - 300 ml słodkiej śmietany 18%                                                     - sól, cukier do smaku - 3 jajka ugotowane na twardo                                              - natka pietruszki do dekoracji   Przygotowanie: 1.   Makaron gotujemy w osolonej wodzie,  następnie hartujemy go i odcedzamy. 2.   Podsmażamy białą kiełbasę na złoty kolor. Dodajemy odrobinę wody,  przykrywamy       pokrywką i podduszamy 10 minut. 3.   Śmietanę łączymy z chrzanem. W następnej kolejności doprawiamy solą i odrobiną cukru.       Doprowadzamy do wrzenia. 4.   Makaron wykładamy na talerz. Całość polewamy sosem. Na wierzch kładziemy pokrojoną w grube           plasterki białą kiełbasę i jajko pokrojone w cząstki. 5.   Danie dekorujemy listkami natki pietruszki.   Smacznego!   Autor przepisu: Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy   

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wielkanocne przepisy - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na bielawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto