Wysokie ceny na przednówku

Agnieszka Zielińska
Wiosną, gdy potrzeba nam witamin i innych składników odżywczych chętnie sięgamy po pomidory, zielone ogórki czy sałatę. Niestety, są one teraz droższe niż kiedy indziej.

Wiosną, gdy potrzeba nam witamin i innych składników odżywczych chętnie sięgamy po pomidory, zielone ogórki czy sałatę. Niestety, są one teraz droższe niż kiedy indziej. Powód to wysokie koszty transportu i przechowywania. Handlowcy pocieszają, że za miesiąc już będzie taniej.

– Wiosną zaplanowałam nową dietę regeneracyjną składającą się właściwie z samych warzyw. Niestety, ich ceny są teraz porażające – żali się trzydziestodwuletnia mieszkanka Sosnowca.

Także jej koleżanki, które chętnie wprowadziłyby do codziennej diety świeże warzywa czy owoce są zaskoczone wysokością cen. Właściciele i pracownicy sklepów owocowo-warzywnych nie mają na razie pocieszających informacji. Jest drogo i tak będzie jeszcze przez kilka tygodni.

– Na rynku w większości mamy warzywa i owoce pochodzenia zagranicznego, głównie z Europy Południowej. Na przykład młode ziemniaki czy czerwoną paprykę. Na pewno nie są to tanie produkty o tej porze roku. Dopóki nie pojawią się warzywa i owoce krajowe, sytuacja się nie zmieni. W kwietniu już będzie lepiej. Pod koniec miesiąca ceny będą spadać z dnia na dzień – pociesza Jadwiga Mol, właścicielka sklepu warzywnego z Częstochowy.

Sylwia Bartek ze sklepu w Krupskim Młynie dodaje, że na wysokość cen wpływają nie tylko koszty transportu, ale i wydatki związane z ich przechowywaniem, na przykład w chłodniach i lodówkach. Część produktów jest pochodzenia krajowego – marchew, buraki czy kiszona kapusta. Ale już pomidory czy zielone ogórki są hodowane za granicą, w Holandii, Francji, Hiszpanii czy innych krajach basenu Morza Śródziemnego. O tej porze roku są to również nowalijki szklarniowe.

– Obecnie najwięcej osób kupuje po prostu mrożonki i przetwory, np. z kiszonej kapusty czy ogórków – dodaje Sylwia Bartek.

Handlowcy pocieszają też, że już za kilka tygodni na rynku pojawią się takie produkty jak świeża kalarepa, botwinka i wiele innych. To będzie oznaka, że na naszych stołach zagościła prawdziwa wiosna.


Ile zapłacimy za:

1 kg pomidorów – od 7 do 11 zł,
1 kg zielonych ogórków – od 8 do 11 zł,
1 kg młodych ziemniaków – ok. 4 zł,
1 kg papryki – od ok. 15 zł,
1 kg mandarynek – od 3 do ok. 5 zł,
1 kg pomarańczy – od 2,5 do 4,5 zł,
pęczek rzodkiewek – od 1,5 do 2,5 zł,
natkę pietruszki – ok. 2,5 zł,
10 dkg truskawek – ok. 5 zł,
zieloną sałatę – od 2 do 4 zł.

Ceny zależą od jakości warzyw i owoców, najdroższe są te najbardziej jędrne. Taniej jest na targowiskach i giełdzie warzywnej.

Ziemia polskich rolników warta miliony

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie