Czosnek jest zarazem cenioną przyprawą, jak również źródłem witamin i składników mineralnych. Jak donoszą najstarsze zapiski, już 4000 lat temu znane były w Chinach lecznicze właściwości czosnku. Z powodu tych leczniczych właściwości w kulturach na całym świecie, przypisywano mu moce magiczne. Pomagał w odpędzaniu złych duchów, wampirów, ale również przynosił szczęście.
To nie przypadek, że czosnek działa leczniczo. W skład czosnku wchodzi allicyna – substancja nadająca zapach i zarazem działająca przeciwbakteryjnie. Allicyna i trójsiarczek dwuallilu, który również występuje w czosnku, ma bardzo silne działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Siarkowe związki lotne, które odkryto w czosnku wykazują wysoką skuteczność w leczeniu przeziębień i infekcji układu oddechowego.
Niedawno stwierdzono także, że czosnek może być skuteczny w profilaktyce i leczeniu chorób serca. Związki występujące w czosnku, pod warunkiem, że jest on jedzony codziennie, mogą korzystnie wpływać na poziom cholesterolu poprzez obniżenie stężenia frakcji „złej” LDL, a zwiększenie stężenia frakcji „dobrej” HDL. Niektórzy naukowcy wskazują również na możliwość zapobiegania przez związki siarkowe rozwojowi nowotworów i zmniejszania ciśnienia krwi.
Świeże główki czosnku zawierają około 60% wody, 32% węglowodanów i 6,45% białka. Spośród witamin w największej ilości obecna jest witamina C. Świeże, obrane już ząbki czosnku zawierają ok. 31 mg witaminy C/100 g produktu. Czosnek dostarcza również nieco witamin z grup B (zwłaszcza witaminy B1). Wśród składników mineralnych na uwagę zasługuje dość duża zawartość potasu (400 mg/100 g produktu), żelaza (1,7 mg/100 g produktu), magnezu (25 mg 100 g produktu) i fosforu (153 mg/100 g produktu).
Kaloryczność czosnku jest dość duża i wynosi 146 kcal/100 g produktu, jednak nie jest to wadą, biorąc pod uwagę fakt, iż głównie stosuje się go jako przyprawę.
Pamiętaj!
* Do gotowania czy pieczenia trzeba dodać nieco więcej czosnku niż do potraw podawanych na zimno.
* Aby obronić się przed efektem przykrego zapachu czosnku po jego spożyciu, można żuć natkę pietruszki, ziarnka kawy, goździki lub też wypić trochę gorącego mleka.
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?