Z zagranicznych praktyk zawodowych skorzystają uczniowie technikum hotelarstwa i technikum technologii żywności. W trakcie 4-tygodniowego pobytu we włoskich hotelach młodzież będzie doskonalić swoje umiejętności obsługi gościa VIP oraz przygotowywania ekskluzywnych potraw. Pierwsza grupa wyjedzie już w kwietniu, a druga w październiku br.
- Podczas praktyk nasi uczniowie zdobędą cenne doświadczenie do pracy w hotelu i gastronomii na różnych stanowiskach. Kucharze skupią się na przygotowaniu i sposobach podawania potraw z owoców morza i ryb, ponieważ brakuje fachowców w tej dziedzinie - mówi Beata Daniel, nauczycielka Zespołu Szkół w Pieszycach. - Poza tym poprzez obcowanie z innym językiem i inną kulturą praktyki przyczynią się do rozwoju osobistego uczestników. Po powrocie młodzież będzie miała większe szanse na zatrudnienie na krajowym i europejskim rynku pracy.
Wyjazd uczniów za granicę to nie tylko nauka. W czasie wolnym organizowane są wycieczki, dzięki którym młodzież pozna atrakcje turystyczne regionu.
I co bardzo istotne, uczniowie nie ponoszą żadnych kosztów. Mają zagwarantowane przejazdy, ubezpieczenie, zakwaterowanie, wyżywienie, kurs języka włoskiego oraz pełną opiekę pedagogiczną. Praktyki w całości są finansowane przez Unię Europejską w ramach programu Leonardo da Vinci „Uczenie się przez całe życie”. Na ten cel Zespół Szkół w Pieszycach pozyskał 470 tys. zł.
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?