Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pavlova to królowa wypieków. Najlepszy przepis na boskie bezy z kremem i owocami a'la Pavlova. Deser pachnący wanilią

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Bezy z waniliowym kremem i świeżymi owocami to pyszny deser. Wyjaśniamy krok po kroku, jak go przygotować.
Bezy z waniliowym kremem i świeżymi owocami to pyszny deser. Wyjaśniamy krok po kroku, jak go przygotować. Katarzyna Puczyńska
Dziś, 17 maja Światowy Dzień Pieczenia 2022. Szukasz przepisu na pyszny deser? Delikatne, słodkie bezy z kremem waniliowym i świeżymi owocami a'la Pavlova będą strzałem w dziesiątkę. Są tak pyszne, że trudno im się oprzeć. W dodatku ich przygotowanie jest bardzo proste. Sprawdź nasz przepis na bezy z kremem i owocami i zobacz, jak je zrobić krok po kroku.

W skrócie

Beza Pavlova to królowa deserów

Beza Pavlova to słynny deser, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami. Jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Podobno słynna tancerka przepadała za tym deserem. Wieść niesie, że jego pomysłodawcą był szef kuchni hotelu Esplanade oraz hotelu w Wellington.

Mamy dla ciebie przepis na bezy z kremem i owocami, który nawiązuje do znanej bezy a'la Pavlova. Do tego idealnie pasują świeże maliny i borówki.

Obejrzyj instrukcję krok po kroku, jak przygotować bezy z kremem:

Sprawdzony przepis na bezy z kremem i owocami

(porcja na 8-9 małych bez, czas przygotowania: 30 min + 1,5 godziny pieczenia)

Na bezy kładź porcję kremu i owoce. Całość możesz udekorować listkami bazylii lub mięty
Na bezy kładź porcję kremu i owoce. Całość możesz udekorować listkami bazylii lub mięty Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 4 białka
  • 280 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • esencja waniliowa lub ziarenka wanilii
  • owoce np. maliny, truskawki, borówki

Jak zrobić bezy z kremem i owocami krok po kroku?

  1. Nastaw piekarnik na 150 stopni.
  2. Wlej białka do miski i zacznij ubijać mikserem na wysokich obrotach
  3. Gdy zrobią się już białe, zacznij stopniowo dodawać cukier.
  4. Ubijaj białka tak długo, aż będą gęste, lśniące i nie będzie widać drobinek cukru - może to zająć nawet 20 min.
  5. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ubijaj jeszcze 2 min.
  6. Na papierze do pieczenia namaluj kółka np. za pomocą szklanki.
  7. Odwróć papier na drugą stroną, przełóż na blaszkę do pieczenia i nałóż gotową bezę w miejsca widocznych kółek.
  8. Na każde kółko przeznacz ok. 2 duże łyżki bezy.
  9. Wygładź bezę za pomocą łyżki, możesz zrobić w środku niewielkie wgłębienie.
  10. Piecz bezy 10 min. w 150 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz ok. godzinę i dwadzieścia minut.
  11. Po upieczeniu zostaw w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Gotowe bezy powinny bez problemu odchodzić od papieru.
  12. Zrób krem: ubij śmietankę z cukrem, dodaj ser i wanilię.
  13. Umyj i osusz owoce.
  14. Na każdej z bez układaj porcję kremu i owoce. Możesz udekorować całość listkami mięty lub bazylii.

Niech gotowanie stanie się czystą przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pavlova to królowa wypieków. Najlepszy przepis na boskie bezy z kremem i owocami a'la Pavlova. Deser pachnący wanilią - Strona Kuchni

Wróć na bielawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto