Wielkanocne jajka faszerowane żółtym serem. Wypróbuj prosty przepis na świąteczną przystawkę. Dodaję do nich nietypowy składnik

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Wielkanocne jajka faszerowane żółtym serem gouda z dodatkiem szynki i majonezu to prosta i szybka do zrobienia przekąską. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami.
Wielkanocne jajka faszerowane żółtym serem gouda z dodatkiem szynki i majonezu to prosta i szybka do zrobienia przekąską. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami. Anna Daniluk
Szukasz pomysłu na nietypowe faszerowane jajka? Polecam przygotować te z żółtym serem gouda. Taki przysmak świetnie smakuje w formie przystawki na wielkanocnym stole. Robię go z nietypowym składnikiem, czyli ze zmielonymi orzeszkami ziemnymi. Sprawdź przepis na wielkanocne jajka faszerowane dla całej rodziny.

W skrócie

Jajka faszerowane żółtym serem można zrobić na wiele sposobów. Jednak klasycznie miesza się je z kremowym majonezem i doprawia świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli szukacie większych kulinarnych wrażeń, to możecie doprawić masę jajeczną odrobiną przyprawy curry lub wlać kilka kropel ostrego sosu z papryczek chili. Zachęcam, aby do smaku dorzucić posiekany świeży szczypiorek. Poznaj prosty przepis na jajka faszerowane żółtym serem.

W galerii zobaczysz etapy przygotowania jajek faszerowanych żółtym serem

reklama

Wielkanocne jajka faszerowane żółtym serem – prosty przepis

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1/2 szklanki sera gouda w kostce Mlekpol,
  • 1/2 szklanki kiełków brokułu,
  • 3 duże plastry chudej szynki,
  • 1/3 szklanki zmielonych orzeszków ziemnych,
  • 1 łyżka majonezu,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Jak zrobić jajka faszerowane serem żółtym?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku ugotowałam jajka na twardo z łyżeczką soli.
  2. Ugotowane jajka schłodziłam i obrałam ze skorupki.
  3. Następnie cztery jajka przepołowiłam nożem i wybrałam ze środka żółtka.
  4. Starłam je na tarce o drobnych oczkach do szklanej miski razem z dwoma całymi jajkami.
  5. Jajka połączyłam z pokrojoną w drobną kostkę szynką, drobno startym żółtym serem, szczyptą świeżo zmielonego pieprzu, soli i łyżką majonezu.
  6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam, tworząc gęstą pastę.
  7. Z masy jajecznej formowałam kulki i obtaczałam je w zmielonych niesolonych orzeszkach ziemnych.
  8. Gotowe kulki umieściłam w jajkach, w miejscu po żółtku.
  9. Przed podaniem na wierzchu ułożyłam kiełki brokułu.

Więcej inspiracji znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wielkanocne jajka faszerowane żółtym serem. Wypróbuj prosty przepis na świąteczną przystawkę. Dodaję do nich nietypowy składnik - Strona Kuchni

Wróć na bielawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto